sâmbătă, 8 mai 2010

Anne Holt: Eroare judicira

In Norvegia, un serial killer se afla in libertate. Un ucigas in serie, de cea mai abjecta speta. Care sechestreaza copii si îi omoara intr-un mod ce nu poate fi detectat de politie, apoi le trimite corpul pe adresa mamelor, insotit de acest bilet infiorator: "Ai primit ceea ce ai meritat".

Emilie, de noua ani, si Kim, de cinci ani, au disparut. Ancheta îi este incredintata inspectorului principal Ingvar Stubo. In acelasi timp cu aceasta investigatie, Inger Johanne Vik, jurist, psiholog si ex-profiler a FBI-ului, incearca sa cerceteze un caz petrecut in urma cu patruzeci de ani, si in care se pare ca s-a comis o eroare judiciara. Ea este convinsa ca Aksel Seier, a fost condamnat pe nedrept, iar cand s-a constientizat lucrul acesta a fost eliberat fara prea multe explicatii si cazul a fost ingropat. Aksel a ales sa plece din tara si sa-si inceapa o noua viata in Statele Unite. Ce legatura exista intre aceste doua cazuri aparent diferite?

Ingvar Stubo, stiind ca un ajutor venit din afara este intotdeauna de bun augur, si cunoscand competenta lui Inger Vik, hotaraste sa îi ceara ajutorul in rezolvarea cazului. Fiind psiholog, Vik putea sa îi faca un profil psihologic criminalului. Sau cel putin asta spera Stubo. Din pacate Kim este gasit mort, in pivnita casei sale, impachetat si alaturi se afla un bilet cu mesajul "Ai primit ceea ce ai meritat". Dupa autopsie, medicii legisti nu reusesc sa descopere cauza mortii. Desi copilul era unul sanatos, el a murit pur si simplu. Fara vreo cauza clara. Cum este posibil?

Inger Vik pleaca in Statele Unite sa-l caute pe Aksel Seier si poate sa afle ce s-a intamplat in urma cu patruzeci de ani. In timpul asta in Norvegia, dispare un nou copil, o fetita pe nume Sarah de sase ani in momentul in care se ducea la bunica ei cu autobuzul. Ca de obicei a fost urcata in autobuz de mama sa, iar bunica o astepta ca de obicei, insa ea nu era in autobuz. Unde sa fi coborat? Nimeni nu a vazut nimic. Ce s-a intamplat de fapt?

Intrevederea cu Aksel Seier nu are efectul scontat de Vik. Poate de teama de a rascoli sentimente de mult uitate, acesta hotaraste sa fuga din calea ei. Vazand ca nu a rezolvat mare lucru, hotaraste sa se intoarca. In Norvegia, un curier este descoperit de politie cu un pachet suspect. Din pacate in pachet se afla corpul lui Sarah, alaturi de acelasi bilet binecunoscut. Criminalul se joaca cu mintile politistilor si starneste deja o panica uriasa in tara.

O noua victima este descoperita. De data asta in Tromso. Un bebelus de unsprezece luni este sufocat in propriul lui carucior. Din nou apare acelasi mesaj. Lucru care îi conduce spre acelasi criminal. Politia incearca sa creeze conexiuni intre familii. De ce au fost alese? Ce au in comun? Se aduna din ce in ce mai multe intrebari fara raspuns. Inger Vik isi continua investigatia despre condamnarea lui Aksel Seier. In timpul asta apare un tip, instabil psihic, care impresionat de modul de actionare al criminalului, incearca si el sa rapeasca un copil, plan care este insa esueaza si incurca vizibil politia din ancheta in curs de desfasurare.

Intr-un moment de liniste, unul dintre medicii legisti analizand niste scrieri mai vechi isi da seama care ar fi arma crimei. Un mod diabolic si eficient. Aproape crima perfecta. In momentul in care afla, Stubo isi da seama ca este cineva care are sau a avut legaturi cu familiile indoliate. Si incepe sa viziteze si sa puna intrebari tuturor celor aflati pe lista. Si dupa o investigatie mai amanuntita are si un suspect principal.

Il va gasi, il va prinde si va reusi sa rezolve un caz care a fost poate unul dintre cele mai incurcate din cariera sa de politist. Cine este acesta si ce legatura este intre el si Aksel Seier, o sa aflati doar daca cititi cartea. Lucru pe care il recomand.

O carte senzationala, unde deseori realitatea se intersecteaza cu fictiunea. O carte inspirata dintr-un caz real, scrisa de regina romanului politist norvegian, nimeni alta decat Anne Holt, fost ministru al justitiei, procuror si avocat. Asa ca merita!

3 comentarii:

Addria spunea...

Din prezentarea pe care ai facut-o, pare o carte foarte belea pe care cred ca as vrea sa o citesc (daca mai am timp). Un film realizat pe baza cartii cred ca ar fi si mai belea. Spor in continuare la citit, k sa ne mai spui si noua ce merita sa citim.

ustefan spunea...

Din cate stiu eu exista o ecranizare a cartii, dar este posibil sa fie facuta in Norvegia si nu am avut pana acum acces la ea. Daca o sa fac rost de ea o sa anunt. Cat despre recomandat, oricand citesc o carte care merita, sigur o sa aflati de ea ;)

Cinabru spunea...

Buna prezentare, chiar daca nu este genul meu de carte. Mersi pentru schimbarea din blogroll.

Trimiteți un comentariu