vineri, 23 aprilie 2010

Camilla Läckberg: Prinţesa gheţurilor

Linistea micului orasel pitoresc Fjallbacka, aflat undeva intr-o insula din arhipelagul suedez, este spulberata in momentul in care frumoasa Alexandra este gasita dupa mai multe zile moarta, in cada. Trupul ei inghetat si-a pastrat tot farmecul: chiar si asa, Alexandra pare a fi o "printesa a gheturilor".

Personajul principal este insa Erica Falck, o scriitoare de biografii, care acum - dupa moartea parintilor - s-a retras temporar pe taramul natal, ca sa scrie o noua carte. Ea este cea care o descopera pe Alexandra, fosta prietena din copilarir. Erica este rugata de familia Alexandrei sa scrie un articol in memoria acesteia. Si cum cele doua prietene nu se mai intalnisera de 25 ani, Erica are nevoie sa-i cunoasca pe cei care i-au fost apropiati Alexandrei, pentru a mai afla cateva lucruri despre ea si a-i putea face un portret. Astfel Erica face o ancheta in paralel de cea facuta de autoritati.

Desi intial se crezuse ca Alexandra si-a luat viata, dupa autopsie concluzia este ca ea a fost ucisa, dupa ce in prealabil a fost sedata, aflandu-se ca in momentul mortii era insarcinata. Astfel urmeaza o investigatie ampla coordonata de comisarul Bertil Mellberg si de un bun prieten din copilarie al Ericai, Patrick Hedstrom. Comisarul se credea mare investigator si credea ca aceasta crima este sansa lui de a se intoarce intr-o sectie din Goteborg, astfel ca greutatea rezolvarii cazului a cazut pe umerii lui Patrick si a celorlati din sectie. Primul pe lista de suspecti a fost Anders Nilson un pictor alcoolist care era prieten din copilarie cu Alexandra si care avea relatii intime cu ea. Dar din dovezile stranse s-a aflat ca nu el era tatal copilului si ca nu avea cum sa fie criminalul.

Acesta din urma, dandu-si seama ca fara Alex viata lui nu are nici un sens isi ia viata, spanzurandu-se in apartamentul sau, dupa ce in prealabi isi distruse toate tablourile existente in camera. Initial s-a crezut ca este o noua crima, deoarece mama acestuia Vera, a ascuns biletul de adio. S-a incercat sa se faca conexiuni intre cele doua crime. Dar in cele din urma Patrick a aflat ca Anders a ales sa isi puna capat zilelor.

Se afla si cine este tatal copilului. Este Dan, prima iubire a Ericai. Aceasta dand dovada de adevarate calitati de detectiv, reuseste sa afle ca acesta si Alexandra aveau o aventura. Si cu pretul de a-i distruge casnicia, Erica il convinge pe Dan sa marturiseasca politiei adevarul, stiind totusi ca acesta nu a savarsit odioasa crima.

Patrick tot incercand sa rezolve cazul, se leaga de cele mai marunte lucruri si spre surprinderea lui afla secrete din cele mai adanci. Nimic nu este asa cum pare. In spatele usilor inchise e cu totul o alta lume. Mai rea si mai perversa decat ne putem noi imagina. Si cu ajutorul acestor secrete reuseste in cele din urma sa afle cine este criminalul si deasemenea raspunsul la multe alte intrebari.

Daca vreti sa aflati restul povesti si detaliile existente in ea, nu va pot incuraja decat sa o cititi. Nu aveti de ce sa regretati. O carte scrisa exemplar, care te tine cu sufletul la gura de la inceput pana la sfarsit. Un stil de a scrie unicat, in care in nici un moment nu poti sa iti dai seama ce va urma, cum va urma si ce se va intampla. Un stil misterios care te prinde si in veci nu-ti va mai da drumul. Dupa ce o sa cititi aceasta carte abia o sa asteptati sa apara urmatoarea. Garantez!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu