joi, 13 mai 2010

Clive Cussler: Aurul Incasilor

Clive Cussler, marele maestru al romanului american de actiune si aventuri, a copilarit in Alhambra, California. A studiat la Colegiul Pasadena City timp de doi ani, dupa care s-a inrolat in trupele de Aviatie pe timpul Razboiului din Coreea, unde a lucrat ca mecanic de avion si inginer de zbor in cadrul Serviciului de Transport Aerian al Armatei.

Cussler a inceput sa scrie in 1965 si a publicat primul sau roman cu Dirk Pitt in 1973, intitulat THE MEDITERANEAN CAPER. Prima lucrarea de non-fictiune, THE SEA HUNTERS, a fost lansata in 1996. Datorita acestei lucrari, Consiliul Guvernatorilor Colegiului de Marina de la Universitatea de Stat din New York a considerat THE SEA HUNTERS a fi o teza de doctorat si i-a acordat lui Cussler titlul de Doctor in Filosofie in luna Mai a anului 1997. Romanele lui Clive Cussler sunt publicate in peste 40 de limbi straine in mai mult de 100 de tari, cititorii sai depasind cifra de 125 de milioane.

Un roman plin de aventura, adrenalina, rasturnari de situatie si multa actiune cum numai Cussler este in stare sa produca. Personajul principal este deja celebrul Dirk Pitt care ne va purta intr-o noua aventura incredibila. Este vorba despre o vanatoare de comori, mai exact de cautare unui imens tezaur care a apartinut incasilor.

Romanul debuteaza cu prezentarea locul si a timpului in care are loc disparitia celebrei comoare incase. Care au fost cauzele si circumstantele disparitiei acestei imense comoare. Cussler ne plimba in timp si ajungem in secolul XVI, perioada invaziilor europene in America de Sud.

Urmeaza apoi un salt in timp care ne va aduce in secolul XX si mai precis in anul 1998, in aceeasi zona, unde au loc sapaturi arheologice. O echipa de savanti americani fac sapaturi arheologice in zona Anzilor peruvieni. Datorita faptului ca doi dintre savanti au patruns intr-un put si timp de doua ore nu au mai dat nici un semn de viata, ceilalti componenti ai echipei au cerut ajutorul NUMA(National Underwater and Marine Agency). Au raspuns la apel Dirk Pitt si prietenul si colegul sau Al Giordino. Dupa ce sunt informati despre situatia existenta, cu ajutorul aparatelor sofisticate avute la indemana, Dirk se hotaraste sa coboare dupa cei doi savanti ramasi blocati in put. Insa dupa ce reuseste sa-i scoata la suprafata pe cei doi, Dirk este abandonat in put din cauza ca cei aflati la suprafata sunt rapiti de o banda de oamenii inarmati.

Cu chiu cu vai, Dirk reuseste sa iasa din put, mai mult datorita calitatilor sale de supravietuitor. Vazand dezastrul de la suprafata(elicopterul ciuruit, totul stricat si imprastiat), hotaraste sa plece in urmarire celorlalti. In timpul acesta ceilalti se deplaseza prin jungla, ajungand la orasul pierdut Pueblos de los Muertos. Aici aveau sa-l cunoasca pe Tupac Amaru(adoptase numele ultimului rege incas care fusese toturat si ucis de spanioli), conducatorul acestor teroristi. Dar distractia le este stricata de eroul nostru Pitt. Dupa ce reusise sa anihileze echipa de mercenari, se gandeau ca au reusit sa scape. Dar din pacate o noua echipa mai puternica a sosit si pericolul îi pandeste la tot pasul. Gloantele zburau peste tot, chiar si cateva mici proiectile care au distrus o buna parte din situl arheologic. Reusind sa fure un elicopter si cu mult noroc, in cele din urma eroii nostrii reusesc sa scape cu viata.

In timpul asta in Chicago, agentul David Gaskill facea un filaj asupra bine cunoscutului colectionar de artefacte sud-americane Adolphus Rummel. Rummel a fost intotdeauna cap de lista cu persoanele care colectionau obicte de arta antice fara sa le pese de provenienta lor. Acesta ascundea in casa Costumul de aur de la Tiapollo, dar pana sa faca rost de mandat, acesta dispare.

In celalalt plan al povestii se afla Joseph Zolar, anticar si colectionar fanatic de arta, impreuna cu fratii sai detineau un vast imperiu numit in secret Solpemachaco. Auzind de disparitia celei comoare incase, Pitt si Giordino au inceput sa cerceteze mai amanuntit aceasta situatie, dandu-si seama ca cei cu care se ciocnisera cautau acelasi lucru. Familia Zolar a fost cea care a furat Costumul lui Tiapollo. Acesta avea sa-i ajute sa descopere locul unde se afla comoara. Pentru asta au angajat doi experti in citirea indiciilor, familia Moore.

Neavand indicii foarte clare, decat ca este o insula cu niste caracteristici specifice situatia nu era tocmai roz. Fratii Zolar impreuna cu Moore au zburat timp de patru zile si deja un sentiment de descurajare si dezamagire au pus stapanire pe ei. In urmatoare zi spre surprinderea tuturor cele doua echipe de cautare s-au intalnit in zbor. Scopul era acelasi. Gasirea comorii pierdute. Incercand sa gaseasca raspunsuri, si analizand situatia, spre surprinderea tuturor, Dirk Pitt le da solutia fara o prea mare solicitare. Acum e timpul sa vada daca a avut dreptate.

Din fericire Pitt avea dreptate. Urmeaza o noua serie de intamplari care mai de care mai interesante, bineinteles cu Dirk Pitt in rolul principal, rol de erou. Comoare este gasita, iar familia Zolar este predata politiei si totul este bine cand se termina cu bine. Dar pentru a trai un sentiment frumos si o aventura nemaintalnita, cititi cartea!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu