luni, 24 mai 2010

Bernd Ingmar Gutberlet: 50 de mari minciuni si legende ale lumii

Sa incepem cu o observatie: istoria omenirii este indelungata, si nu poti stii totul desprea ea. Dar traim totusi cu istoria si avem o imagine a ceea ce a fost trecutul, fie el trecutul orasului nostru, fie trecutul indepartatului Babilon cu mii de ani in urma. Istoria nu poate fi ignorata pentru ca ea are un mare rol de azi. Cine poate contesta faptul ca politica germana de astazi are mult de-a face cu trecutul german lipsit de glorie? Sau ca Antichitatea clasica, cu razboaiele si cu inflorirea ei culturala, influenteaza Europa pana in zilele noastre? Si ca politica Uniunii Europene este impregnata, nu in cele din urma, si din experientele istorice diverse ale tarilor membre? Sau ca oameni ca Iisus Hristos sau Mohammed sunt inca persoane de referinta importante ale prezentului, si nu numai in sens religios?

Cunostintele nostre in domeniul istoriei sunt deseori deficitare. Aceasta din mai multe motive: este posibil sa nu fi inteles bine sau sa fi uitat ceea ce profesorul se straduia sa predea la orele de istorie. Se mai poate intampla ca procesele istorice sa nu concorde cu trecutul propriu sau cu propriile convingeri politice. Sau se poate lua drept adevarat ceea ce ne transmit romanele istorice, lucrari de popularizare a stiintei sau documentarele de televiziune pe teme istorice.

In societatea noastra, televiziunea a devenit un fel de profesor-maestru cel putin egal cu un profesor de scoala, sa nu mai vorbim de internet si influenta acestuia. Dar toate trei se inseala in multe relatari, fie ca nu stiu mai bine, fie ca prefera "cea mai buna versiune" pentru a capta atentia elevilor, a-si spori cota de audienta sau numarul vizualizarilor. Si, in cele din urma, cinematograful: ca sa fim cinstiti cu noi insine, impresia lasata de un film cu sandale antice este mai puternica decat cea lasata de Tacitus, iar o femeie aflata pe tronul papal nu este uitata atat de usor ca un concilu plictisitor. Chiar si un asasinat sau un complot sumbru par dintr-un fotoliu de cinematograf mai pasionante decat o boala lunga sau o intamplare tragica.

Dar deseori originea unor imagini gresite asupra istoriei se afla in prezentari curajos falsificate. Atunci revendicarile se bazeaza pe documente falsificate, iar barbati antipatici (si mai ales femei) din istorie sunt intentionat calomniati si prezentati astfel decat erau in realitate. Un eveniment istoric este privit dintr-o perspectiva atat de ingusta, incat judecarea adevarului istoric este evident gresita. Acest gen de relatare istorica are permanent cautare, mai ales cand istoricii se lasa manipulati in scopuri politice sau cand politicienii pur si simplu nu vor sa ia la cunostinta rezultatele cercetarii istorice.

Din inclinatia catre senzational, din calcului politic sau din pura calomnie, intamplator sau intentionat - erorile istorice mai raman in capetele noastre si dupa ce sunt de mult combatute. Lamurirea cititorului nu este un scop in sine, ci ea mijloceste intelegerea raporturilor istorice. Pentru ca pur si simplu a sti cand, cine si unde a trisat este mult mai putin palpitant decat a intelege cum s-a ajuns la asta si in ce masura pot exista in istoria lumii trisatul si eroarea. Atunci fiecare cititor poate sa cerceteze singur ce perspectiva asupra trecutului si prezentului a dat nastere uneia sau alteia dintre erori, pe care el insusi o ia drept adevar.

O carte foarte interesanta, care dupa ce o s-o cititi, va va raspunde la multe intrebari si care trebuie neaparat sa o aveti in biblioteca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu