duminică, 12 aprilie 2020

Ultima dorinta, Witcher I: Andrzej Sapkowski

A venit momentul sa ma apuc de o noua serie de carti. Foarte populara printre iubitorii de fantasy si mai ales printre gameri. Aceasta serie sta la baza celebrelor jocuri The Witcher. Si mai nou a inspirat realizarea unui serial pentru Netflix, primul sezon devenind foarte repede unul dintre cele mai vizionate din istorie. Se mizeaza ca poate detrona Game of Thrones.

Recunosc ca am fost si eu captivat de acest serial si am ajuns la concluzia ca, pana la realizarea urmatoarelor sezoane, cel mai bine ar fi sa citesc cartile.

Seria are opt carti - 3 cu povestioare, cu aventuri ale lui Geralt in principal, un fel de introducere in acest univers fermecator si 5 romane care ne poarta prin niste aventuri extraordinare.

Personajul nostru central este Geralt din Rivia, un vanator de monstri, cu parul alb si ochi sclipitori. Scopul lui este sa ucida monstrii care bantuie lumea, dar cu toate astea nu este un criminal nemilos. Este inteligent, cu simtul umorului si apeleaza la ultima solutie doar acolo unde este nevoie. Așa cum chiar el spune :

"Nu sunt un pustnic sfant, n-am facut numai bine in viata. Dar, in cazul in care trebuie sa aleg intre doua rele, prefer sa nu aleg deloc"

Lumea prezentata de Sapkowski este o lume magica - plina de vrajitoare, elfi, pitici, gnomi, rusalii, vampiri, djini, mutanti si monstri de toate felurile (kikimore, varcolaci, dragoni, balauri, draci, etc). O lume fantastica in care fiecare isi are locul lui, dar in care supravietuieste cel care se adapteaza cel mai bine. Fiecare incearca sa duca o viata mai buna, atat cat se poate.

In aceasta prima carte aflam multe lucruri foarte interesante despre Geralt - cum s-a imprietenit cu Jaskier, celebrul trubadur; cum a cunoscut-o pe Yennifer si mai ales ca, desi vanatorii nu pot avea copii, el totusi mai are o speranta.


Fiecare poveste pe care o citim in aceasta prima carte este unica si plina de magie. Fiecare intamplare pe care o traieste Geralt ne dezvaluie cate ceva despre lumea in care traieste. Dar autorul, pe langa povestile cu monstri, tine sa ne dezvaluie cateva adevaruri despre firea umana, si mai ales despre monstrii fiecaruia dintre noi. Monstrii care se gasesc in noi pot fi mai periculosi decat orice creatura pe care o gasesti in vreo mlastina, pestera sau padure intunecata.


"Oamenilor le place sa inventeze monstri și monstruozitati. Ca sa para mai putin monstruosi ei insisi. Cand beau de sting, insala, fura, isi altoiesc nevestele, isi infometeaza bunicile nepuntincioase, palesc cu toporul vulpea prinsa in gainar sau ciuruiesc cu sagetile ultimul unicorn care mai supravietuieste pe pamant, le place sa creada totusi ca monstrul care le intra in cocioabe in zori este mai monstruos decat ei. Asa isi iau o piatra de pe inima si se simt usurati. Si le este mai usor sa traiasca."

                                                Vezi Ultima dorinta pe eMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu