sâmbătă, 23 octombrie 2010

Petru Popescu: Fata din Nazaret


Personajul principal al romanului este Maria, în vîrstă de 17 ani, viitoarea mamă a lui Iisus Hristos, deocamdată doar fiica rabinului Ioachim şi a Anei. Maria este o fată înaltă, osoasă, cu pielea măslinie, îmbrăcată în veşmîntul obişnuit în Orient, asemănător cu o cămeşoaie lungă pînă la glezne.

Maria si intregul trib sunt alungati din Nazaret de regale Irod si obligati sa locuiasca in desert. Dupa mai multe zile de cautari, gasesc un loc ideal pentru a ase aseza: fîntînă cu roată, apărută miraculos dintre nisipuri. Tribul va trai trei ani de zile in aceasta oaza primitoare, fiind aprovizionat de caravanele care treceau prin desert si faceau popas aici.

In parale ne este prezentat sosirea unui trimis roman al regelui Augustus, pe nume Apella. Misiunea acestuia e aceea de a descoperi o teofanie – o manifestare a divinitatii Dumnezeului evreilor. Aceasta ii era necesara imparatului, in dorinta acestuia de ase declara divin in timpul vietii la Roma si avea nevoie sa-si manifeste propria divinitate printr-un miracol.

Autorul face incursiuni in trecut pentru a ne pune la punct cu motivele pentru care tribul a fost trimis in desert si ne înfăţişaza povestea de dragoste dintre Maria şi Iosif, ucenicul-tîmplar al tatălui ei.

Trimisul roman, al cărui nume real este Pilat din Pont vine în oaza evreilor şi îi anunţă că au fost iertaţi de rege şi pot să se întoarcă la casele lor. Vag îndrăgostit de fata pe nume Maria, el urmează să-i însoţească pînă la Nazaret, pentru a-i proteja de furia celorlalte clanuri din orăşel.

Pe drumul de intoarcere Maria se reintalneste cu Iosif, cu care se si casatoreste. Are loc o confruntare dura intre tribul ei si cateva cete trimise din Nazaret pentru a-i nimici. Conflict in urma caruia, cea mai buna prietena a Mariei este ucisa, pe langa multe alte personae. In noapte ce a urmat conflictului Maria si Iosif petrec prima noapte impreuna.

In finalul cărţii, Maria şi tribul tatălui ei s-au întors la casele lor din Nazaret, conflictele dintre clanurile locale s-au aplanat, iar Maria este însărcinată şi aşteaptă să nască. Viitorul procurator Pilat din Pont o asigură că se va afla întotdeauna sub protecţia lui.

O carte interesanta, pe care am citit-o mai mult din curiozitate. Are un subiect foarte bun, o cercetare la fel de reusita, in schimb punerea tuturor elementelor la un loc nu a fost cea mai reusita. Ma steptam la un roman mult mai bun, este o carte foarte comerciala. Merita citita, dar nu pot spune neaparat, poate doar pentru poveste si pentru surse si cercetarea care a fost foarte reusita. Ma asteptam la mai mult de la aceasta poveste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu