sâmbătă, 31 iulie 2010

Bob Garcia: Testamentul lui Sherlock Holmes

Cum am mai spus-o in repetate randuri, sunt un mare fan al celebrului detectiv Sherlock Holmes, dar in principal in Holmes a lui Conan Doyle. Cand mi-a picat aceasta carte in mana am zis sa incerc sa il vad pe Holmes si din alta perspectiva. Si nu am fost dezamagit. Desi nu pastreaza toate detaliile existente in povestirile lui Doyle, aceasta carte are ceva care te atrage. Este putin mai dura iar atmosfera aminteste de crimele lui Jack Spintecatorul.

Acţiunea se desfăşoară în Londra secolului al XIX-lea, iar Sherlock Holmes tocmai a murit într-un mod misterios. Fidelul lui prieten, Watson, şi fratele său, Mycrofts, au fost chemaţi la notar pentru citirea testamentului. În realitate, este vorba despre o anchetă inedită a lui Holmes, poate cea mai sumbră din cariera lui. Lectura trebuie să aibă loc cu uşile închise. Întreruptă doar de mese, ea va dura douăzeci şi patru de ore.

Baza lecturii este lucrarea doctorului Watson intitulata, "Londra sub teroare". Este vorba despre 15 crime odioase, aparent fara nici o legatura intre ele. Doar un singur element se regaseste in toate crimele, o cruce inversata. Holmes ajutat de doctorul Watson vor incerca sa gaseasca puncte comune si raspunsuri la intrebari si in final la elucidarea crimelor. Politia londoneza se considera stapana pe situatie arestand pentru fiecare crima cate un vinovat. Dar Holmes este sigur ca cei arestati nu sunt deloc vinovati. Dar cine este vinovat? Poate fii un singur criminal? Ce minte diabolica a aputut crea aceste scenarii odioase? Acestea sunt intrebarile pe care marele nostru detectiv si le tot pune.

In joc intra si o alta necunoscuta, una supranaturala. Multi martori declara o forta malefica a savarsit aceste crime. Este posibil? Sau criminalul incercand sa scape, îi trimite pe o pista falsa.

Vazand ca nu are nici un succes, Holmes se hotaraste sa se izoleze in afara Londrei. Pentru asta pune capat tuturor prieteniilor, si incepe de unul singur investigatia crimelor. Ajutat de manuscrisul doctorului Watson, de propriile insemnari si de investigatiile realizate, Holmes reuseste sa rezolve probabil cel mai greu caz din cariera sa de detectiv.

Un roman incredibil, fascinant care te tine cu sufletul la gura pe intreaga sa desfasurare. Bob Garcia a reuşit performanţa realizării unui mare thriller, cu un deznodământ, uluitor, stupefiant, nerecomandabil celor sensibili.

Eu il recomand tuturor fanilor lui Sherlock Holmes si nu numai!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu