sâmbătă, 10 iulie 2010

James Rollins: Furtuna de nisip

O explozie inexplicabila zguduie colectia de antichitati a British Museum, declansand alarma in organizatiile clandestine din intreaga lume. Care poate fi explicatia acestui fenomen. La fata locului este chemata de urgenta Safia al-Maaz, curatorul colectie si un arheolog care pare sa aiba instrumentele necesare pentru a gasi niste raspunsuri. Dar pentru a reusi acest lucru trebuie sa se deplaseze in inima Peninsulei Arabice. Dar din pacate sunt si altii atrasi spre acelasi loc, oameni cu scopuri sinistre si intunecate.

Dar care a fost totusi cauza exploziei? Raspunsul venit lasa pe toata lumea uluita. Antimateria. Cum poate exista antimateria intr-o statuie veche de cate sute de ani si cum a fost ea declansata?

Pentru gasirea acestor raspunsuri Lady Kara Kensington (proprietara colectiei unde are loc explozia), organizeaza o expeditie in indepartatul Oman. Se formeaza o echipa de experti: arheologi, fizicieni si chiar experti americani in lupta impotriva organizatiilor criminale. Cu o astfel de echipa formata si cu puterea financiara a lui Lady Kensington porneste o expeditie incredibila, greu de imaginat, spre ceva uluitor.

Dar in acelasi timp cu ei, o echipa a organizatiei Ghilda pleaca in aceeasi directie, dar cu alte scopuri, mult mai sinistre. Primul pas este cel al rapirii Safiei al-Maaz, si impreuna cu ea, vor incerca sa dezlege misterul acelei explozii.

Drumul urmat pentru dezlegarea misterului incepe la mormantul lui Nabi Imran din Salalah(tatal Feioarei Maria), urmat apoi de mormantul Iov, pentru ca in final sa se ajunga la ruinele Ubarului din Shisur. Destinatia finala, orasul pierdut Ubar, se pare ca a fost capitala imperiului condus de Regina din Saba. Si a fost inghitit de desert in urma cu sute de ani. Este posibil ca in vremurile acelea, acel popor sa fi avut la dispozitie antimateria?

Si ca totul sa fie cat mai frumos, toate operatiunile sunt ingreunate de o uriasa, gigantica furtuna de nisip care distruge tot ce intalneste in cale. Dar ceea ce gasesc la capatul calatoriei este uluitor: o putere misterioasa si eterna, capabila sa creeze o utopie... ori sa distruga tot ceea ce a creat omenirea de-a lungul mileniilor.

O carte extraordinara, care te tine tot timpul cu sufletul la gura. Chiar daca are peste 700 de pagini, o citesti pe nerasuflate si la final te incearca un sentiment de tristete, nostalgie ca s-a terminat. Mie unu mi-a placut foarte mult si o recomand calduros tuturor celor care iubesc aventura, antichitatea si in general legaturile care exista (desi nu credem), intre trecut si prezent.

2 comentarii:

Addria spunea...

Nu trebuia sa spui cate pagini are cartea. Tocmai voiam sa spun ca as vrea sa te rog sa mi-o imprumuti si mie daca o ai. Dar in situatia asta....700 pg. parca e cam mult si nu stiu daca am timp suficient. Altfel...pare destul de interesanta.

ustefan spunea...

Nu trebuie sa te alarmezi. Chiar daca are peste 700 pg. se citeste usor si e foarte interesanta. Eu o recomand ;)

Trimiteți un comentariu