duminică, 1 noiembrie 2009

Ian McEwan: Ispasire

Ispasire este un roman extraordinar, o lucrare magnifica scrisa exemplar de unul dintre marii scriitori ai literaturii contemporane. A fost intampinat cu reactii pozitive din care amintesc: "O panorama fictionala superba si maiestuoasa" (John Updike); "O carte uluitoare, care contine unele dintre cele mai reusite scene erotice din literatura contemporana" (Chicago Tribune); "O scriitura magica. Poveste de dragoste, poveste despre razboi si, in acelasi timp, poveste despre povesti, al carei impact il resimti deopotriva in inima, in stomac si creier" (The New York Observer). Dupa astfel de laude ce mai poate fi spus. Intr-adevar este o lucrare impresionanta care iti ajunge in suflet si acolo ramane.

Romanul debuteaza la conacul familiei Tallis, unde Briony mezina familiei, in asteptarea fratelui mai mare Leon, doreste sa puna in scena o piesa de teatru scrisa chiar de ea, pentru a-l impresiona pe acesta si poate convinge sa ramana mai mult timp acasa. Dar dintr-o serie de evenimente pe care tanara "scriitoare" si "regizoare" nu le poate stapani, piesa nu mai are loc in mare parte si din vina ei.

In celalalt plan, se afla relatia dintre fata mijlocie a familiei Tallis, Cecilia si baiatul servitoarei Robbie Turner. Cei doi au fost de mici foarte buni prieteni, dar dupa perioada adoloscentei relatia lor s-a racit, mai ales din cauza bunelor rezultate la invatatura ale baiatului care fiind ajutat chiar de domnul Tallis a reusit sa isi termine facultatea luand o diploma de rangul I, pe cand Cecilia de rangul III. In prima parte a romanul are loc o scena la fanta arteziana a conacului, prezentata din viziunea celor trei personaje principale Cecilia, Robbie si Briony. Aflati la fantana arteziana, intre Robbie si Cecilia are loc o cearta si o vaza foarte importanta se sparge, iar Cecilia spre uluirea lui Robbie si Briony alege sa se dezbrace si sa sara in apa dupa cioburile cazute acolo. Aceasta intamplare avea sa schimbe viata tuturor personajelor implicate in ea.
Cei trei au privit total diferit intamplarea petrecuta: Robbie si-a dat seama ca ii poarta Ceciliei niste sentimente destul de puternice, Briony a crezut ca Robbie a vrut sa-i faca rau surorii sale iar Cecilia era foarte suparata si in acelasi timp rusinata de felul in care a actionat.
Soseste Leon impreuna cu un prieten Paul Marshall si in treacat il invita si pe Robbie la cina festiva din seara aceea, lucru cu care Cecilia nu prea a fost de acord.
Dandu-si seama de sentimentele puternice pe care si le-a descoperit, Robbie incearca sa ii scrie Ceciliei o scrisoare, dar dupa mai multe incercari scrie doua, una mai "indrazneata" si o alta normala.
In drumul spre cina, Robbie se intalneste cu Briony si o roaga pe aceasta sa îi înmaneze scrisoarea surorii sale. Dar dupa ce o vede îndepartându-se isi da seama ca de fapt a luat scrisoarea gresita. Intre timp Cecilia isi primeste scrisoare, dar observa ca aceasta nu avea plic, si incearca sa o intrebe pe Briony daca cumva a citit-o. Aceasta se preface ca este atenta la Leon si nu o baga in seama.
In cele din urma Robbie ajunge la cina si merge cu Cecilia in biblioteca pentru a purta o discutie intre patru ochi. Dar discutia "degenereaza" intr-o scena erotica, care din pacate este surprinsa de cea mica, care insa crede ca Robbie a atacat-o pe sora sa.
In timpul cinei, verisorii fug de acasa, in plina noapte si atunci se formeaza echipe de cautare. In timpul cautarii verisoara lor Lola de numai cincisprezece ani este violata de cineva, iar cand Briony vine spre tipetele ei, vede o silueta de barbat indepartandu-se si imediat este convinsa ca acesta este Robbie. O convinge si pe Lola ca el a fost si astfel intorcandu-se in casa, toata lumea il asteapta pe acesta inclusiv politia.
Spre dimineata acesta soseste cu cei doi verisori. Dar are parte de o surpriza de proportii, fiind arestat. Inainte de a fi dus spre sectia de politie, Cecilia vine la el si îi promite ca îl va astepta cat este nevoie.
Partea a doua se petrece dupa cinci ani. Robbie este pe frontul din Franta. Fusese pus sa aleaga intre inchisoare si armata. Suntem deja in anul 1940, iar armata britanica se afla in Franta in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In aceasta parte autorul reuseste foarte bine, sa creeze pagini antologie istorice, sa arate ororile razboiului asa cum este el de fapt. Influenta razboiului asupra omului, asupra psihicului si dorintei imense de a supravietui, dar mai ales dorinta imensa de a lupta pentru tara, pentru un tel. Tot in acest capitol ni se poveste felul in care cei doi indragostiti au tinut legatura in acesti cinci ani, cum s-au vazut o singura data si cum dragostea lor a crescut cu fiecare moment ce a trecut. Cecilia s-a rupt de familia ei, dupa momentul condamnarii lui Robbie si a hotarat sa mearga mai departe de una singura, a devenit sora medicala si a asteptat cu sufletul la gura fiecare scrisoare, fiecare veste de la cel iubit.
Partea a treia îi apartine in totalitate lui Briony. Ea in varsta de optsprezece ani, a abandonat colegiul, pentru a se face sora medicala. Si-a dat si ea seama de greseala facuta cu cinci ani in urma si dorea sa isi rascumpere eroarea facand o noua declaratie si spalanad onorea lui Robbie. Tot in aceasta parte va avea loc casatoria Lolei cu Paul Marshall, violatorul ei. Precum si o imaginara confruntarea intre Cecilia, Briony si Robbie.
Apoi autorul face un salt in timp pana in anul 1999, cand Briony avea saptezeci si sapte de ani si suferea de o boala la creier care culmina cu pierderea memoriei. In acest ultim capitol, are loc in sfarsit premiera piesei lui Briony, tot la conacul familiei, devenit intre timp un prosper hotel. Aflam de fapt ca Robbie a murit in Franta in de septicemie la 1 iunie 1940 si ca Cecilia l-a urmat in octombrie 1940. Tot acum Briony a terminat de scris cartea despre ceea ce s-a intamplat, dar i-a dat un alt final, unul fericit, unde Cecilia si Robbie inca traiesc impreuna si se bucura unul de celalalt.

Romanul sta la baza unei ecranizari de exceptie, in regia lui Joe Wright, cu Keira Knightley, James McAvoy si Vanessa Redgrave in rolurile principale. Filmul "Atonement" a castigat premiul Oscar in 2008 pentru cea mai buna colona sonora, globul de aur pentru cea mai buna drama si Premiul Forumului pentru cinema si literatura la Venetia in 2007.

Va recomand, daca puteti cititi cartea, vedeti filmul. Este o carte pe care toata lumea ar trebui sa o citeasca, redactata extraordinar, autorul stie cum sa patrunda in sufletul tau cu ajutorul cuvintelor sale magice.

Lectura si vizionare placuta!

Un comentariu:

Cinabru spunea...

Am citit cartea cu mari dificultati, sincer sa fiu. Mi-a confirmat parerea ca, cel putin pentru gusturile mele, McEwan a dat totul in Gradina de ciment, singurul roman in care a fost un autentic animal al scrisului. Nimic din ce am mai citit de la el nu a mai avut aceeasi intensitate aproape de geniu. Acum parca a devenit "scriitor profesionist".

Trimiteți un comentariu