duminică, 15 noiembrie 2009

Ipostaze ale modernismului. Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940

Cum poti petrece o sambata seara placuta? Probabil asta e intrebarea pe care majoritatea oamenilor si-o pun dupa ce trec de jumatatea saptamanii. Aseara, impreuna cu cativa prieteni, am ales sa incepem seara de sambata cu o vizita la Muzeul National de Arta al Romaniei, pentru a ne delecta privirile cu o foarte interesanta expozitie si anume "Ipostaze ale modernismului. Pictura in Bulgaria, Grecia, Romania, 1910-1940".
Această expoziţie este parte integrantă a proiectului Balkan Modernisms, iniţiat de Fundaţia Theocharakis din Grecia şi finanţat prin programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene. Proiectul îşi propune să aducă în atenţia publicului modalităţile în care modernismul a fost asimilat şi interpretat în regiunea balcanică. După popasul de la Bucureşti, expoziţia va fi itinerată la Galeria Naţională de Artă din Sofia şi la Fundaţia Theocharakis din Atena, până în luna mai 2010.
Expoziţia cuprinde 120 de lucrări de pictură şi grafică - câte 40 din partea fiecărei ţări participante – şi este structurată în trei mari secţiuni: O nouă viziune modernă (spaţiu, peisaj, natură moartă), Istoria în viziune modernă (identitate naţională, inspiraţie divină, ecouri ale Greciei clasice) şi Prezenţa umană în arta modernă (portrete, corpul omenesc). Printre cei 18 artişti selecţionaţi să reprezinte România se numără atât personalităţi consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis - Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michăilescu), dar şi creatori asociaţi de obicei unor tendinţe artistice mai puţin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Râmniceanu).
Si am mai intalnit un lucru indraznet si foarte interesant. Printre tablouri, se aflau cativa pusti voluntari probabil, care recitau anumite versuri. Poate nu ma duc eu asa des la expozitii. Dar acest lucru mi s-a parut aparte, chiar dadea o senzatie care parca ne apropia putin de perioada primelor patru decenii din secolul trecut. Desi aceste versuri, nu erau foarte cunoscute, sau foarte relevante, ele ajutau foarte mult la crearea unei atmosfere cat mai favorabila expozitiei.
Bineinteles ca dupa a trebuit sa mergem sa bem ceva, pentru ca nici prea multa cultura nu face bine. Dar va sfatuiesc daca aveti timp, chef si putina curiozitate dati o fuga pana la M.N.A.R. si vizitati aceasta expozitie pentru ca chiar merita.

Un comentariu:

miruna. spunea...

chiar voluntari erau "pustii" :)

Trimiteți un comentariu