marți, 27 octombrie 2009

fotbal + carte = ???

De cand eram mic tot aud expresii de genul ca fotbalistii nu sunt prea destepti, prea cititi si nu prea se descurca in fata camerelor de vedere. Cum am mai crescut am constientizat, ca in mare parte este adevarat ceea ce se tot spune despre acesti sportivi.
Dar daca iti faci o cariera sportiva, asta inseamna ca trebuie uitata, lasata la o parte scoala? Sunt, este adevarat cativa jucatori care provin dintr-un mediu sarac, unde munceau si nu aveau timp de scoala, sau care pur si simplu au ales una din cele doua.
Sunt cativa care dupa ce reusesc in cariera sportiva, se reorienteaza si isi continua studiile de mult abandonate. Am vazut anumiti fotbalisti care si-au luat diploma de bacalaureat la varsta de 30 de ani. Nu este o rusine. Precum exista si altii care sunt absolventi de facultati, chiar poate doctori in sport (de obicei). Asta, din pacate nu inseamna mare lucru. Pentru ca de multe ori cand îi vezi la vreun interviu, iti vine sa il iei la palme. Aceleasi expresii, aceleasi raspunsuri, aceeasi exprimare greoaie. Si stai si iti dai seama ca dupa politicieni, ei sunt persoanele care apar cel mai des "pe sticla". Oare si asta sa fie o cauza a situatiei in care suntem. Pe toate planurile.
Luandu-l exemplu pe Gheorghe Hagi. Un extraordinar jucator, poate cel mai mare din istoria noastra; un om bun, care da mereu dovada de marinimie si noblete. Dar cand îi asezi un microfon in fata parca il asezi pe rug, sau îi faci cel mai mare rau posibil. Poate multa lume a criticat pentru ca el este imitat la emisiunea "Mondenii", dar eu am urmarit atent originalul si copia si din pacate pot aseza intre cei doi un semn de egalitate.
Un alt exemplu s-a intamplat chiar sambata care a trecut. La Teatrul de Comedie a venit marea echipa Steaua Bucuresti. In holul teatrului se afla un stand de carte : de la Marquez, Sparks, Puric, Salinger, Hertha Muller, Malaele pana la Tarkovski, Coehlo si altii. Macar de ochii televiziunii daca nu din un anumit interes puteau sa arunce un ochi. Dar ei au reusit sa ma uimeasca cu un interes urias as putea spune asupra deja cunoscutului "Atlas de mitocanie urbana". Parca ar fi descoperit America sau India, asa de incantati erau.
Ce mai pot spune decat ca :
Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul
vorba marelui nostru Mircea Badea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu