duminică, 29 august 2010

Michael Wallner: Aprilie in Paris

Paris, 1943. Al doilea razboi mondial este in plina desfasurare. Franta este ocupata de nemti. Personajul nostru principal, Michael Roth are 21 ani, este german si atrage intereseul superiorilor sai prin faptul ca poate vorbi limba franceza fara absolute nici un pic de accent. Motiv pentru care este racolat sa lucreze ca interpret in cadrul interogatorilor la care sunt supusi localnicii suspectati de catre autoritatile naziste. Roth se dovedeste a fi un membru model al Gestapo-ului, desi el personal nu agreeaza principiile regimului care il reprezinta. Dar face pur si simplu ceea ce i se cere. De multe ori se gandeste cum ar fi sa se afle chiar el in sala de interogare, sa fie francez. Cum ar fir, oare?

Dupa programul de lucru, alege sa-si petreaca timpul liber in cu totul alt mod decat colegii sai ofiteri, ale caror nopti se risipesc in nightcluburi si bordeluri. Michael imbraca haine civile(desi este interzis si el stie asta) si rataceste pe strazile Parisului, incercand sa traiasca o viata normala sub o identitate total diferita: se da drept francez, cunoaste tot felul de oameni, se prezinta drept Antoine, un student francez din provincie.

In desele sale plimbari cunoaste o frantuzoaica de care se indragosteste pe nume Chantal, fiica unui anticar. Dar ea nu il baga in seama, considerand ca este colaborator al armatei naziste. In timpul asta, mana dreapta a comandantului Leibold, Anna Rieleck-Sostmann afla de plimbarile pe care acesta le face in Paris in haine civile si il santajeaza in schimbul unor favoruri sexuale.

In cele din urma Roth reuseste sa o convinga pe Chantal ca nu este un colaborator, atunci cand o ajuta sa fuga cu putin timp inainte de a fi arestati de trupele naziste. O ascunde intr-un apartament al unuia dintre camarazii sai. Perioada petrecuta in apartament reuseste sa-i apropie foarte mult pe cei doi, ajungand sa se indragosteasca unul de celalalt inainte de a-si revela adevarata identitate. El era soldat in trupele naziste iar ea facea parte din trupele de rezistenta franceze. Inainate de a se desparti ea il roaga sa ii promita ca nu se va duce intr-un local in care o vazuse cu mult timp in urma.

Dar el nu isi respecta promisiunea, si impreuna cu comandantul si multi alti soldati, ajung sa petreaca o seara in localu cu pricina. Intr-un moment i se pare ca o vede si isi da seama de ceea ce va urma si incearca sa-l salveze pe commandant tragandu-l spre iesire dar explozia devasteaza tot in cale. Atat el cat si comandantul au avut noroc cu cateva rani usoare, insa trei soldati ai SS au murit. Este arestat si interogat ca parte implicate a atentatului. Si din pacate ajunge de parte cealalta a baricadei in sala de interogare. Il astepta pedeapsa cu moartea. Dar nu putea sa nu se gandeasca decat la Chantal. Unde este ea? Astfel ca reuseste sa evadeze si va pleca in cautarea ei. Va reusi sa-si implineasca dragostea sau destinul va fi tragic?

Scrisa intr-un stil cinematografic, romanul “Aprilie in Paris” ofera o lectura irezistibila in masura in care dramatismul povestii este sustinut perfect de suspans pana la ultima pagina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu