vineri, 13 august 2010

Gemma Malle:Declaratia

O carte foarte interesanta care iti va aduce anumite intrebari in minte. Oare este viitorul asa de sumbru, precum multi il vad? Sau e doar teama de necunoscut?

Actiunea se petrece in anul 2140. Un viitor foarte indepartat, si foarte nesigur. Intre timp omenirea a avansat foarte mult. La inceput s-au gasit leacuri pentru cele mai grele boli cum ar fi: cancer, SIDA si altele. Apoi din dorinta de a trai vesnic, s-a incercat si reusit sa se gaseasca un leac pentru imbatranire. Ca e bine sau nu asta nu se stie, dar cert este ca s-au descoperit medicamente care fac oamenii nemuritori. Desigur ca nu erai obligat sa le iei, dar o buna parte din populatia planetei incerca sa fie nemuritoare.

Pentru a nu se suprapopula planeta s-a spus ca fiecare familie poate sa aiba un singur copil. Dar dupa o perioada s-a ajuns la concluzia ca si unul singur este cam mult, si astfel doar cei care nu luau pastille si se declarau Neoptanti, puteau sa faca copii. Ceilalti semnau declaratia nu aveau dreptul sa aiba copii. Dar daca se intampla ca sa nu respecte actul semnat, copii le erau luati si dusi in centre speciale, iar ei erau trimisi la inchisoare. In aceste centre copii erau numiti surplusi si erau educati si invatati sa devina utili societatii, si ajungeau in casele legalilor. Exista totusi o scapare. Ca un surplus sa devina legal, era nevoie ca unul din parinti sa moara. Chiar asa spunea si declaratia: o viata pentru o viata.

Personajul nostrum principal este Anna. Sau mai degraba Surplus Anna. Deoarece asa este strigata la Grange Halle. Asa erau toti strigati Surplus. A fost adusa aici cand avea doar cateva luni. A fost gasita in podul casei unde locuia impreuna cu parintii ei. A fost adusa aici imediat, iar ei trimisi la inchisoare. A fost invatata sa isi urasca parintii sis a fie multumita daca va ajunge la o familie si va putea sa isi plateasca pacatul, dar oare asa ar trebui sa fie?

Anna isi tine un jurnal secret intr-un caiet roz. Il ascunde in fiecare seara pentru ca nu vrea sa fie prinsa ca incalca regulile. Viata la Grange Hall este guvernata de reguli, reguli care trebuie sa fie invatate, pentru a compensa incalcarea celei mai importante dintrre toate. Anna stie ca ar trebui sa fie recunoscatoare pentru locul ei de la Grange Hall, deoarece parintii ei au fost iresponsabili cand au conceput-o. Au incalcat regula care interzice procrearea si acum Anna trebuie sa rasplateasca societatea pentru gestul lor egoist. Ea trebuie sa invete sa devina folositoare.

Intr-o zi insa apare Peter, care îi spune Annei lucruri socante despre parintii ei, despre Declaratie, despre viata de dincolo de zidurile de la Grange Hall. Curand, Anna incepe sa se indoiasca de tot ce invatase pana atunci. Oare Anna va reusi sa afle cu adevarat ce se intampla in viata reala? Care este adevarul si cine il detine?

O carte cu adevarat captivanta si plina de lucruri incredibile. Un stil de a scrie unic si o idee extraordinara. Recomand sa o cititi si o sa vedeti de ce cred eu ca viitorul este sumbru si ca omenirea este o specie autodistructiva. Asta daca nu o stiati deja!


Un comentariu:

A.B. spunea...

Viitorul este ceea ce noi cream si nu poate fi intr-un anumit fel inainte ca noi sa ii dam viata. Inca mai putem schimba multe lucruri astfel incat sa nu avem parte de un viitor sumbru. Oamenii normali nu cred ca au deja in minte un plan pentru ca ziua de maine, cea de poimaine si zilele care vin dupa ele sa fie unele sumbre, cu dezastre si nenorociri. Viitorul poate fi frumos atata vreme cat in jurul nostru inca mai exista oameni care gandesc pozitiv si au un suflet bun. Altfel...cartea pare una foarte reusita. E de retinut ca Anna isi scrie memoriile pe un caiet ROZ :)

Trimiteți un comentariu