joi, 25 martie 2010

Michael Palmer: A cincea fiola


Te-ai intrebat vreodata de unde vin organele donate? Ce ar fi daca, in momentul in care iti faci niste analize de sange, laboratorul mai preleva o fiola, fara stirea ta? Aceasta fiola este trimisa la un laborator care stocheaza informatia si, daca esti donatorul compatibil cu cineva bogat si influent care are nevoie de un organ, atunci ar fi mai bine sa te ascunzi!
Uite cateva intrebari la care in mod sigur nu te-ai gandit niciodata, dar care pot fi atat de importante in viata ta.

O studenta la medicina din Boston, un detectiv particular din Chicago si un savant din Camerun- trei vieti care nu au nimic in comun, dar care aveau sa devina legate pentru totdeauna. Trei vieti unite pentru totdeauna de o fiola de sange - a cincea fiola.

Actiunea noastra incepe cu autopsia cadavrului unui tanar mort intr-un accident de masina. Pana aici nimic ciudat, dar se descopera ca tanarul ar fi donat maduva osoasa in urma cu cateva zile. Pentru a descoperi mai multe, Alice Gustafson(antropolog medical care se ocupa de controlul traficului de organe) il angajeaza pe detectivul Ben Callahan sa investigheze decesul tanarului.

In timpul acesta la Boston, Natalie Reyes o studenta la medicina, cazuta in dizgratia decanului dupa o cearta la spital, este trimisa de mentorul ei Doug Berenger sa prezinte o lucrare stiintifica la Rio de Janeiro. Lucrare care ar fi putut sa îi salveze cariera. Ajunsa in Rio, ea este rapita de un taximetrist. Incercand sa scape este impuscata in spate si se trezeste dupa cateva zile de spitalizare fara un plaman.

La 6000 de kilometri distanta, un savant genial, Joe Anson, este pe cale sa descopere un ser care ar putea salva milioane de vieti. O singura piedica exista, si anume o boala pulmonara fatala, care îi ameninta serios viata si implicit cercetarile. Colega sa, Elisabeth St. Pierre, care lucreaza pentru compania Whitestone, incearca sa-l convinga pe acesta sa le cedeze lor drepturile asupra medicamentului. Vazand ca starea lui se agraveaza, impreuna cu o asistenta pun la cale un plan prin care il drogheaza, facandu-l sa ajunga intr-o stare critica, unde numai transplatul este solutia. Transplatul se face la o clinica din India si este un real succes.

Ben Callahan isi continua investigatiile si afla ca compania Whitestone recolta pe langa cele patru fiole normale de analize, o a cincea care era trimisa la un laborator secret. Aici este creata o baza de date cu pacienti potentiali donatori de organe, a caror compatibilitate ar fi utila in cazul in care cineva din randul Gardienilor ar fi avut nevoie de vreun transplant. Gardienii sunt o societate secreta in care erau incluse cateva elite mondiale. In randul Gardienilor, intrau doar acele persoane care aveau potential incomensorabil pentru omenire.

Natalie este hotarata sa afle ce s-a intamplat cu adevarat in Brazilia, si atunci se hotaraste sa faca o noua calatorie acolo. Mergand pe sirul intamplarilor, afla lucruri care o ingrozesc, si intr-un tarziu investigatia ei se va uni cu cea a lui Ben Callahan. Cei doi vor porni hotarati sa descopere adevarul. Natalie va avea un soc cand va afla ca de fapt "mentorul" era unul dintre Gardieni si ca "conferinta" de la Rio era un pretext pentru a se putea preleva plamanul necesar pentru savantul Joe Anson.

In cele din urma cei doi reusesc sa demascheze activitatea Gardienilor si cu ajutorul politiei militare braziliene sa lichideze aceasta societate secreta. Finalul este unul neasteptat, intre Natalie si Ben se infiripa ceva, iar savantul Anson pune la cale un plan sinucidere, pentru ca Natalie sa-si poata "primi" inapoi plamanul.

O carte interesanta, din care putem invata multe. Merita citita, are o actiune alerta care ne tine concentrati pe toata durata cartii. Si poate dupa ce o citim, vom fi mai atenti cand mai facem analize. Pentru ca, cine stie???




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu