sâmbătă, 6 martie 2010

Nicholas Sparks: Jurnalul unei iubiri

Nicholas Sparks este la momentul actual probabil cel mai important scriitor de romane de dragoste. Dar in romanele sale dragostea nu este siropoasa, nu ai un sentiment de plictiseala, greata si alte senzatii pe care le simti citind cartile altor autori in care iti vine sa versi. Reuseste sa construiasca o poveste cat mai reala, logica fara sa ne umple capul cu tot felul de lucruri care mai degraba iti lasa un gust amar.

Este prima carte de Sparks pe care am citit-o si am fost destul de placut impresionat, drept dovada ca am mai cumparat carti de ale lui si nicioadata nu mi-a parut rau. Cartea va placea foarte mult celor care cred in iubire, cred in destin si in faptul ca dragostea invinge totul. Deci teoretic ar fi indicata femeilor. As putea spune ca poate fi un cadou reusit pentru perioada in care ne aflam. Mia mult ca sigur ca doamnele/domnisoarele vor fi mai mult decat incantate. Dar sa revenim.

Povestea incepe cu un pas in timp in toamna anului 1946, si Noah Calhoun isi petrecea seara pe terasa casei pe care o cumparase si o restaurase, privind in zare gandidu-se la diverse, fiind acompaniat de catelusa sa. Pastra in suflet vie amintirea unei iubiri care l-a marcat pentru totdeauna.

A cunoscut-o pe Allie dupa absolvirea din 1932 prin intermediul prietenilor sai Fin si Sarah. Ea isi petrecea vara acolo impreuna cu parintii sai. Au inceput sa se intalneasca tot mai des si curand erau de nedespartit. In acea vara superba au invatat multe unul de la celalalt, pentru ca sfarsitul verii sa vina si ea sa plece luand si o parte din sufletul lui cu ea. Isi reveni cu greu din visare. Era inca bantuit de ea, de amintirea ei, de parfumul ei, de tot ceea ce reprezenta ea pentru el.

Dar surprizele se tin lant. Si in dimineata urmatoare Noah se trezeste cu Allie in curtea casei. Ceea ce el a visat de cand ea a plecat s-a intamplat. Dar ce e cu ea acolo? In urma cu trei saptamani, poza lui Noah si a casei sale a aparut in ziar. Din momentul acela, Allie nu a mai avut pace desi este pe punctul de a se casatori. Si a hotarat ca trebuie sa il mai vada odata, ca sa fie sigura cat de bun este drumul pe care vrea sa-l urmeze.

Au petrecut toata ziua impreuna, vorbind, povestind si amintindu-si cat de frumos era candva. In fiecare din ei au revenit sentimente ingropate, chiar mai puternice decat erau odata. Seara dupa cina s-au despartit, urmanda a se revedea dimineata. Dupa cum stabilisera a doua zi, Noah a plimbat-o pe Allie cu barca, ducand-o intr-un loc minunat plin de lebede si nuferi. Dar din pacate vremea s-a stricat si ploaia a reusit sa-i surprinda, udandu-i pana la piele. Ajung destul de greu in casa, Noah îi ofera cateva haine de schimb, putin coniac pentru a se incalzi. Tot amintind de momente petrecute impreuna, situatia ia o intorsatura ciudata iar cei doi ajung sa faca dragoste si sa-si dea seama ca sunt facuti unul pentru celalalt.

Dimineata insa in timp ce pregatea micul dejun Noah are o mare surpriza, gasind la usa pe mama lui Allie. Aceasta a venit sa preintampine sosirea logodnicului lui Allie, Lon care isi amanase procesul pana luni ca sa vina sa se asigure ca totul este in regula cu ea. Desi îi iubea pe amandoi Allie avea de luat o hotarare. O hotarare extraordinar de dificila si care va sfasia inima unuia dintre ei.

Povestea noastra revine in prezent unde cei doi sunt impreuna. Dar din pacate Allie are Alzheimer. Nu-si mai aminteste decat rareori cine este Noah. Pentru a-i aduce aminte macar putin, acesta îi citeste din jurnalul iubirii lor.

Povestea noastra se termina cu un ultim moment de luciditatea a lui Allie care-l recunoaste pe Noah, iar cei doi indragostiti isi termina socotelile cu viata impreuna, imbratisati asa cum au facut toata viata.

Cartea a fost ecranizata in anul 2004, cu titlul "The Notebook" de catre Nick Cassavetes avandu-i ca protagonisti pe Ryan Gosling, Rachel McAdams, James Garner, Gena Rowlands, James Marsden etc.

O carte care trebuie citita si un film care trebuie vizionat. Neaparat!!!

3 comentarii:

Anonim spunea...

frumos prezentata cartea...mi`ai starnit interesul de a o citi:D

ustefan spunea...

este foarte interesanta.... spor la citit

Ioana spunea...

Cum ai spus cartile lui Nicholas Sparks sunt unele foarte bune, chiar daca sunt romane de dragoste nu sunt siropoase si chiar aduc la viata sentimente nobile multora. Cartea.. filmul ..amandoua sunt foarte frumoase. Sfarsitul, fiind unul extraordinar ~dragostea invinge orice obstacol~ ii impresioneaza pana si pe cei mai insensibili oameni.
Good choice!! Ma bucur ca nu sunt printre singurele persoane care apreciaza literatura buna si care mai crede ca lumea se poate schimba pentru cateva momente printre filele unei carti bune.

Trimiteți un comentariu