sâmbătă, 6 februarie 2010

Brian Haughton: Istoria secreta. Civilizatii pierdute si mistere stravechi

Brian Haughton (n. 1964, Birmingham) a studiat arheologia la Universitatile Nottingham si Birmingham si a fost implicat in proiecte arheologice in Anglia si Grecia. Organizeaza sase dintre cele mai importante si prestigioase targuri de arta si antichitati de pe piata internationala. In prezent preda in Patra, Grecia. A mai publicat: Coaching Days in the Midlands (1997), Haunted Spaces, Sacred Places: A Field Guide to Stone Circles, Crop Circles, Ancient Tombs, and Supernatural Landscapes (2008) si Lore of the Ghost: The Origins of the Most Famous Ghost Stories Throughout the World (2008).

O carte extraordinara, care va fi pe placul iubitorilor de mistere, cautatorilor de comori si nu in ultimul rand tuturor celor care sunt interesati de istorie, de trecut, de locurile si personajele reprezentative ale acestei lumi. Cartea este impartita in trei mari sectiuni: locuri misterioase, artefacte neexplicate si personaje enigmatice.

Haughton incepe cu Atlantida, considerata de majoritatea cea mai mare enigma dintre toate (si printre cele mai controversate). Prezentarea unor schite ale tuturor teoriilor folosite pentru a descrie ar constitui o carte in sine. Dar Haughton selecteaza cele mai importante argumente pro si contra existentei si locatiei "continentului pierdut" al lui Platon, lasandu-ne mai putin uimiti de supraabundenta opiniilor contradictorii decat intrigati de posibilitatile unei descoperiri din secolul XXI. Istoria secreta nu neglijeaza contraargumentul privind localizarea Atlantidei in Pacific, mai ales avand in vedere descoperirile recente din jurul insulelor Japoniei. Sub apele clare ale insulei Yonaguni, scufundatorii au descoperit recent o structura piramidala care se afla la aproximativ 3 000 de m adancime. Comparatia pe care o face Haughton intre calendarul maya, discul de la Nebra, din Germania, si mecanismul de la Antikythera (scos de pe fundul Marii Egee) dovedeste ca anticii cunosteau metode de calcul foarte complicate. Calendarul maya este bine cunoscut pentru predictiile sale negative cu privire la schimbarile la nivel global (programate a avea loc la solstitiu de iarna din 2012), iar Haughton explica intr-un limbaj foarte clar ca era nevoie de cunostinte foarte avansate in domeniul matematicii pentru a crea un asemenea calendar stiintific extraordinar.

Datand de la sfarsitul Epocii tarzii a Bronzului (aproximativ 1500 î.Hr), discul de la Nebra este un ceas astronomic sofisticat, din punctul de vedere al mestesugului si al functiilor sale, cu mult mai avansat decat orice exista la momentul respectiv, in locul respectiv. Simpla sa existenta implica faptul ca o societate materiala mult superioara a inflorit intr-o regiune aflata mult mai departe de orbita culturala a lumii greco-romane decat se imaginase vreodata. Antedateaza - cu mai bine de 14 secole - un instrument comparabil prins in plasa unui pescar, la inceputul secolului XX, langa insula greceasca Antikythera. Aparatul este un ansamblu complex de dispozitive complicate, pe care istoricii nu l-au crezut posibil pana la vremea Renasterii europene. Aparent, lumea clasica a avut propriul Leonardo da Vinci, care a construit un calculator astronomic eficient, destul de mic incat sa poata fi trasportat la bordul navelor, pentru navigarea celesta.

Haughton ne demonstreaza ca tehnologia inaintasilor era mult mai avansata decat ne-au lasat scolasticii sa credem. Cercetarile din aceasta lucrare merg mult mai departe decat cele stiintifice tipice; astfel, ele cuprind "locuri misterioase", printre care Insula Pastelui, cu colosii sai tristi, un oras precolumbian din Marele Canion si cea mai veche cladire de pe pamant, uriasa movila funerara cu o fatada din cuart, in Newgrange, Irlanda, la aproximativ 50 km nord de Dublin.

"Personajele misterioase" sunt regele Arthur, pazitorul Sfantului Graal; amazoanele, care au adus eliberarea femeilor folosind taisul sabiei; rasa disparuta din Indonezia, piticii Homo floresiensis; fapte istorice din spatele figurior legendare ale lui Robin Hood, regina din Saba si faraonul Tutankamon.

Preferinta evidenta a lui Haughton pentru credibilitatea inaintea teoriei se combina cu abilitatea sa de prezentare intr-un stil clar, concis, astfel incat Istoria secreta nu este o repetitie a materialelor cu care sunteti deja familiarizati, ci o enciclopedie noua, pe intelesul tuturor, care cuprinde tot ceea ce este straniu si intriga. Va fi consultata ani de-a randul de catre cei dascinati de trecutul indepartat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu