sâmbătă, 20 februarie 2010

Domnitori romani

In urma cu cateva zile am citit un post interesant(oare), pe unul dintre bolgurile pe care sa zicem ca le frecventez. Era vorba despre un top 5 domnitori romani. Foarte mult m-au mirat criteriile pe care le-a folosit pentru a realiza acest top. O apreciez pentru faptul ca nu insirat nume a 10-20 de domnitori, de care probabil nu a auzit. Dar sa folosit criterii de genu: mi-a placut poza lui cutare, poezia despre nu stiu cine si povestile despre aventurile si ispravile lui x. Eu nu cred ca asa ar trebui catalogati niste oameni care si-au dat viata pe campul de batalie si s-au chinuit ca noi acum sa ne batem joc de numele lor. Eu nu voi face un top. Voi aminti cativa conducatori care au fost importanti pentru noi si pentru aceasta tara.

Voi incepe cu Decebal. A jucat un rol important in formarea statului roman. Chiar daca este sau nu este simpatic, antipatic, cool sau fashion, cred ca merita amintit numele lui, si tot ceea ce a realizat. Deoarece chiar daca avea o mana de oameni si a luptat impotriva a unei armate intregi a reusit, ceea ce mai tarziu se va repeta la nesfarsit, sa reziste in fata cotropitorilor si sa-si de-a viata inainte de a cadea in mana lor. Pentru asta trebuie apreciat si respectat. Nu pentru alte lucruri.

Voi continua cu perioada medievala, iar ordinea nu va fi cronologica ci in functie de importanta lor. Asta desigur dupa parerea mea:

Mihai Viteazul domnitor al Tarii Romanesti in perioada 1593-1601. Este cel care a realizat pentru prima data Unirea celor trei Principate. A reusit ceea ce romani isi doreau de veacuri. Cu o dorinta imensa si cu vitejie iesita din comun s-a inscaunat cu ajutorul armelor domnitor si in celelalte doua principate(Moldova si Tara Romaneasca), reusind pentru o scurta perioada sa le uneasca sub un singur stapan. Desigur ca imperiile vecine se simteau amenintate si au reusit in cele din urma miseleste sa-l omoare si sa mai amane visul romanilor pentru inca doua secole si jumatate. A reusit victorii rasunatoare si va ramane vesnic in istoria si sufletele noastre (a iubitorilor de istorie probabil).

Stefan cel Mare domnitor al Moldovei in perioada 1457-1504. Putem spune ca este un domnitor de referinta al istoriei noastre. Lunga sa domnie si sirul uluitor de victorii l-au facut sa fie cunoscut peste tot in lume. In timpul in care a domnit Moldova a cunoscut o perioada de inflorire, datorita calitatilor sale de om politic, strateg si diplomat. De nenumarate ori i-a pus pe fuga pe turci, tatari, polonezi sau maghiari. Desi era mic de statura reusea intotdeauna sa compenseze prin vitejie aceasta deficienta. Iar numarul mare de manastiri ridicate in timpul domniei sale l-a facut pe Papa Sixtus al IV-lea sa-l numeasca "Athleta Christi"(atletul lui Christos). Acestea sunt cateva din motivele pentru care va ramane la loc de cinste in memoria noastra.


Vlad Tepes a domnit in Tara Romaneasca in anii 1456-1462 si 1476. Cunoscut mai degraba datorita faimei de domnitor crud, om nemilos cu hotii si talharii, Vlad Tepes nu a fost un domnitor pe placul Imperiului Otoman niciodata, de aceea nu a avut o domnie prea lunga. Este cunoscut in intreaga ca acel conducator care tragea in teapa hotii, criminalii, talharii. Dupa ce a fost dat jos de la domnie in 1462, a reusit sa isi recastige tronul in 1476 dar doar pentru cateva luni, fiind ucis de un complot al boierilor.



Mircea cel Batran voievod al Tarii Romanesti. Este unul dintre cei mai importanti domnitori ai Tarii Romanesti reusind sa reziste tendintelor de expansiune a Regatului Ungar si ale Poloniei, si sa stavileasca fortele otomane aflate in plina expansiune in Blacani. Deasemenea va continua consolidarea economiei, Armatei, Administraţiei şi Bisericii. Cat a fost la conducerea principatului, acesta a avut o perioada de inflorire si o oarecare liniste, intrerupta rareori de anumite mici batalii, care insa nu au pus nicioadat in pericol principatul. Toti il cunoastem mai ales din "Scrisoarea a III-a" a lui Mihai Eminescu, unde am fost fermecati de increderea si eroismul domnitorului si supusilor sai.

Desi mai sunt si altii care au facut lucruri mari si importante pentru aceasta tara in perioada medievala eu ma opresc aici.

Urmeaza sa vorbesc si despre cei din perioada moderna. Cei din "cauza" carora tara este unita, independenta si libera(desi nu pare).

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite si al statului national Romania. Unirea, acea dorinta imensa care striga din sufletele tuturor s-a infaptuti prin persoana lui Al I. Cuza. La 5 ianuarie 1859 a fost ales domn In Moldova, pentru ca la 24 ianurie sa fie ales domn si in Tara Romaneasca si astfel prin persoana sa cele doua principate sa fie unite. Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliţie a partidelor vremii, denumită şi Monstruoasa Coaliţie, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacţionat astfel faţă de manifestările autoritare ale domnitorului. Dar a ramas in istoria noastra drept intemeietorul Romaniei moderne si va ramane acolo pe veci.


Carol I al Romaniei a fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române şi, apoi România, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit în munţii Carpaţi castelul Peleş, care a rămas şi acum una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. În perioada sa au fost construite primele universităţi, la Iaşi, respectiv Bucureşti. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a ordonat ridicarea primului pod peste Dunăre, între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării. El a fost cel care a continuat ceea ce a inceput Cuza, reusind sa faca din Romania, un aliat puternic si o forta de luat in considerare in evenimentele ce aveau sa se desfasoare in anii urmatori.


Ferdinand I al Romaniei a fost rege al Romaniei din 1914 pana in 1927. La moartea lui Carol I, in 1914 Ferdinand urca pe tron la varsta de 49 de ani. Tara nu era intr-o situatie prea roz, dar datorita abilitatilor sale am reusit sa redresam situatia, pentru ca in 1918 la sfarsitul primului razboi mondial am reusit sa realizam Mare Unire - Unirea celor trei Principate. Si astfel Ferdinand a devenit primul conducator al Romaniei Mari. Ferdinand a murit în 1927, de cancer intestinal şi a fost urmat la tron de nepotul său Mihai, sub o regenţă formată din trei persoane, din care făcea parte şi cel de al doilea fiu al lui Ferdinand, Prinţul Nicolae.


Acesti trei domnitori(mai apoi regi), au jucat o importanta majora in crearea si mai apoi dezvoltarea statului roman. Desi poate ar fi indicat sa trec in revista si cativa din conducatorii tari din perioada contemporana, deocamdata o sa ma abtin. Nu sunt un fan al lor. Poate pe viitor. Cine stie.

4 comentarii:

Tomata cu scufita spunea...

:) Eu abia acum am citit postul asta al tau si, desi n-ai pus link si n-ai specificat, stiu ca e vorba despre mine. :)
Am recunoscut si in post, si recunosc cu orice ocazie, nu stau bine la capitolul istorie, nu stiu multe lucruri care s-au intamplat in trecut si nu stiu multe nici din ce se intampla azi. Pentru ca nu e un domeniu care sa ma intereseze prea mult.
De-asta am facut topul pe criterii de simpatie, de ce simt vis-a-vis de cei pe care i-am enumerat, de ce mi-au insuflat ei cand am invatat despre ei. Ma bucur ca pot citi pe alte bloguri lucruri pe care nu le stiam si ca ma pot pune cat de cat la curent cu istoria Romaniei. ;)

ustefan spunea...

Nu vreau sa crezi ca am ceva cu tine, dar pur si simplu nu mi s-a parut prea corect sa facem topuri pe criterii de simpatie unor oameni care au facut ceva pentru noi si pentru tara asta.
Totusi sper ca nu te-ai suparat cam tare si sper sa revii oricand cu placere:)

Tomata cu scufita spunea...

Nu m-am suparat deloc, chiar apreciez ca ai preluat ideea si ti-ai exprimat parerea. ;)

ustefan spunea...

atunci ma bucur sa aud asta si te astept in continuare si cu alte pareri :)

Trimiteți un comentariu