sâmbătă, 13 februarie 2010

Valerio Massimo Manfredi: Alexandru cel Mare Volumul 2: Nisipurile lui Amon

Asia, leaganul unor civilizatii de legenda, domeniul de necontestat al marelui rege al persanilor: nimeni nici macar nu a visat vreodata sa cucereasca un imperiu nemarginit, ca acesta. Dar Alexandru, impreuna cu tovarasii sai, iubeste aventura imposibila.

Cel de-al doilea volum, debuteaza cu marsul armatei macedonene pe pamant persan. Alexandru isi conduce armata spre ceea ce va fi cea mai mare si mai importanta campanie armata din istoria omenirii.

Prima batalie se va da pe malul raului Granicos, intre armata macedoneana si o armata condusa de Memmnon formata din persani si mercenari greci. Lupta a fost cu adevarat incrancenata, fiind momente in care se parea ca fiecare dintre parti isi apropie victoria, dar in cele din urma Alexandru si ai lui reusesc sa iasa victoriosi. Chiar daca a iesit victorios Alexandru nu se poate bucura deoarece stia ca doar moartea rivalului sau Memmnon il poate linisti si îi poate asigura o campanie reusita. Acesta reuseste sa se salveze, ajungand in cele din urma dupa multe chinuri la palatul sau aflat la Djilah.

Armata macedoneana isi continua marsul, ajungand la Milet. In prima instanta, regele Miletului a acceptat sa se predea, dar primind ajutor maritim de la regele persan se razgandeste. Si pentru a evita o confruntare pe mare care probabil i-ar fi adus o infrangere rasunatoare, Alexandru hotaraste ca toata flota sa coboare pe uscat. O idee stralucitoare, pe care doar marii conducatori o pot gasi. Si astfel Alexandru îi chinuie intr-un mod "barbar" pe persani, nelasandu-i sa coboare de pe corabii, acestia fiind la limita rabdarii, cu proviziile de apa si mancare pe terminate. Au urmat zile de asediu asupra Miletului. Flota persana ramasa fara provizii a trebuit sa plece spre insula Samos, iar capitualarea Miletului a fost doar o problema de timp.

Intre timp Memmnon s-a refacut si se pregateste de o noua campanie impotriva lui Alexandru. Primeste de la Marele Rege o armata destul de impresionanta. Ca sa isi puna familia la adapost o trimite spre capitala imperiului. Pe drum insa convoiul este interceptat de armata macedoneana, iar Alexandru o primeste ca oaspete in tabara sa. In seara ce a urmat Barsines, sotia lui Memmnon va incerca sa-l ucida pe Alexandru, vazand in cortul regelui un portret al sotului ei. Astfel regele afla cine este ea cu adevarat si total impresionat de frumusetea ei, o lasa sa plece spre destinatia dorita, sperand sa o mai revada si poate si mai mult de atat.

Urmeaza o noua batalie intre Alexandru si Memmnon. De data asta pentru cucerirea Halicarnasului. A fost o lupta incredibil de grea. Asediul a durat luni de zile. Pentru fiecare atac dat de macedoneni, Memmnon si ai lui raspundeau cu cate un contraatac la fel de taios. Tocand tot mai marunt rezistenta cetatii si dand in cele din urma atacul decisiv, Alexandru reuseste sa iasa invingator si sa fie stapanul Halicarnasului. O lupta foarte grea, probabil una dintre cele mai grele de pana acum.

Armata macedoneana isi urmeaza programul bine stabilit, inaintand in Persia. Cucereste toate cetatile aflate pe traseu, unele mai greu, altele mai usor. In acest timp Memmnon incepe sa se simta rau, si are sa moara in bratele sotiei sale. "Vinovati" de acest lucru sunt prietenii lui Alexandru, care pentru a-l ajuta, si a ajuta implicit si Macedonia au pus la cale un complot prin care au reusit sa-l imbolnavesca pe Memmnon fara nici o banuiala. Si astfel reusesc sa-l scape pe rege de cel mai de temut adversar al sau.

A urmat o intamplare care putea pune capat campaniei militare. Alexandru dupa o masa copioasa a iesit sa inoate putin si a fost aproape de moarte. Cu greu regele Filip a reusit sa-l stabilizeze si din pacate refacerea sa a durat cateva luni bune, incetinind astfel inaintarea armatei. Acest lucru fiind in ajutorul armatei persane care si-a putut aranja mult mai bine apararea. Un spion de a lui Alexandru a fost prinsa de unul dintre oamenii Marelui Rege, iar pentru a-si salva viata, acesta îi da o informatie gresita acestuia. Dar cu ajutorul unor iscoade macedonenii isi dau seama de pericol si reusesc la timp sa se redreseze. Apoi are loc intalnirea cu marea armata persana. Din pacate pentru macedoneni, persanii erau cam de zece ori mai multi, dar dand dovada de o vitejie si o dorinta iesita din comun, macedonenii reusesc sa-i puna pe fuga pe persani.

Macedonenii isi continuau marsul, intai la Sidon, unde sunt primiti cu urale, apoi inaintand spre sud catre Tyr, acolo unde se afla un grandios templu al lui Melqart, un Hercule al fenicienilor. Alexandru isi dorea sa ofere un sacrificiu in templul cetatii. Dar din pacate locuitorii Tyr-ului nu au fost de acord cu capitularea cetatii. Alexandru suparandu-se da ordin ca cetatea sa fie daramata si aruncata in mare. A urmat o lunga perioada de asediu, pierderi insemnate de ambele parti, dar in cele din urma cetatea a cedat si Alexandru a intrat victorios in ea.

A urmat apoi asediul asupra cetatii Gaza. Cucerirea acestei cetati a fost grea, chiar Alexandru fiind ranit destul de serios. Dar ranile nu au fost asa de grave incat sa il poata opri. Au continuat marsul si au ajuns in Egipt. Unul dintre marile visuri ale lui Alexandru s-a implinit. Pentru a putea fi proclamat stapan al Asiei, Alexandru va fi nevoit sa mearga catre indepartata oaza Siwa, unde se afla templul zeului Amon. Poposira intr-un frumos golf din apropierea bratului apusean al Deltei Nilului. Aici incredinteaza arhitectului Dinocrate crearea unui oras sub forma unei mantii macedonene in jurul golfului aflat acolo. Orasul va purta numele de Alexandria. Dupa zile intregi de chin ajung in cele din urma la templu si Alexandru isi afla raspunsul la intrebarile care il macina. Si tot acum afla ca din pacate unchiul si totodata cumnatul sau si-a pierdut viata luptand vitejeste, coplesit de o multime de barbari.

Istovit de intamplarile petrecute in ultimul timp, isi indreapta privirea catre imensitatea cerului si a desrtului, plangand in tacere.

Urmeaza in curand. Volumul 3: Capatul Lumii


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu