miercuri, 13 noiembrie 2019

Top 10 carti aparute in luna octombrie

Am intrat in cea mai prolifica perioada editoriala din an. Cu pasi repezi se apropie Targul de carte Gaudeamus. Luna octombrie, alaturi de noiembrie sunt cele mai bogate in noutati editoriale.

Mai jos gasiti o selectie de produse aparute in luna octombrie:

1. Darul stelelor, Jojo Moyes - Litera

Anglia, la sfarsitul anilor ’30. Alice Wright – nelinistita, sufocata de conveniente – ia hotararea impulsiva de a se casatori cu bogatul american Bennett van Cleve si de a-si lasa casa si familia in urma.

Dar Baileyville, Kentucky, este un oras insipid in care lumea ii dezaproba purtarea, sotul ei prefera munca in locul sotiei sale si este dominat de tatal lui, asa ca viata aici nu-i ofera aventura – sau scaparea – de care spera sa aiba parte.

Asta, pana cand o intalneste pe Margery O’Hare – fiica unui infractor celebru si a unei femei nonconformiste, pe care orasul doreste sa o uite. Margery are misiunea de a impartasi miracolul lecturii catre cei saraci si pierduti si are nevoie de ajutorul lui Alice.

Strabatand singure potecile pe sub cerul liber, prin paduri, in salbaticia muntelui, Alice, Margery si colegele lor descopera libertatea, prietenia si un mod de viata care li se potriveste.

Dar cand Baileyville se va intoarce impotriva lor, va fi suficienta increderea lor una in cealalta – si puterea cuvantului scris – pentru a le salva? Inspirat dintr-o remarcabila poveste adevarata, Darul stelelor prezinta cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de usor de indragit ca Lou Clark, eroina de neuitat din Inainte sa te cunosc .

2. Pierduti in cartierul spaniol, Heddi Goodrich - Rao

Heddi studiaza la Facultatea de Litere a Universitatii Orientale. Este americanca. Pietro studiaza geografia. Este italian. Ea este saraca si nomada. El este bogat si traditionalist. Amandoi sunt straini intr-un oras dens, plin de istorie si de viata: Napoli! Este dragoste la prima vedere. O dragoste complicata si profunda, care ii pune la incercare in toate modurile pe tinerii boemi. In adancul galeriilor de sub oras, dar si pe culmile Vezuviului. Cartierul Spaniol este deopotriva un labirint atragator si un papusar care conduce o scena de iubire. Heddi Goodrich are curajul sa povesteasca o parte din propria dragoste studenteasca, pe care multi dintre cititori au trait-o.

3. Ratacitorii, Olga Tokarczuk - Polirom

Un anatomist olandez din secolul al saptesprezecelea descopera tendonul lui Ahile sectionindu-si propriul picior amputat. Inima lui Chopin calatoreste clandestin spre locul odihnei vesnice, dusa la Varsovia de sora lui preaiubita. O femeie trebuie sa se intoarca in Polonia natala ca sa-si otraveasca iubitul din adolescenta. Un tinar simte ca o ia razna cind sotia si fiul lui dispar misterios in timpul unei vacante, aparind apoi ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Prin personajele sale si povestile lor, legate unele de altele printr-un fir narativ jucaus-straniu si plin de revelatii, Ratacitorii arata ce inseamna sa calatoresti, sa fii hoinar, un trup in continua miscare nu numai in spatiu, dar si in timp. De unde suntem? Pe unde am trecut? Unde ne ducem?... se intreaba intruna cel care calatoreste. Romanul Ratacitorii da sensuri acestor intrebari.

Daca doriti sa faceti cunostinta cu cea care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura 2018, aceasta carte este cea mai potrivita.

4. Fiul timpului, Deborah Harkness - Litera

Pe campurile de batalie din timpul Revolutiei Americane, Matthew de Clermont il intalneste pe Marcus MacNeil, un tanar doctor din Massachusetts, intr-o perioada de reviriment politic in care lumea pare a se indrepta spre un viitor mai luminos.

Cand Matthew ii ofera sansa sa devina nemuritor si sa se elibereze din chingile educatiei lui puritane, Marcus nu rateaza oca - zia de a deveni vampir. Dar transformarea lui nu e una usoara, iar traditiile vechi si responsabilitatile familiei de Clermont intra in conflict cu credinta profunda a lui Marcus in libertate, egalitate si fraternitate.

In Parisul contemporan, Phoebe Taylor – tanara angajata de la casa de licitatie Sotheby’s de care s-a indragostit Marcus – se pregateste pentru propria calatorie spre nemurire. Desi versiunea modernizata a procesului pare mai putin complicata, cei doi descopera ca provocarile la care este supusa o fiinta umana care doreste sa devina vampir nu sunt cu nimic mai prejos decat erau in secolul al XVIII-lea.

Umbrele de care Marcus credea ca a scapat cu secole in urma se pot intoarce sa-i bantuie pe amandoi – pentru eternitate.

O poveste de iubire plina de pasiune si o explorare fascinanta a puterii traditiei si a posibilitatilor de a aduce nu doar schimbarea, ci chiar o revolutie, Fiul timpului aduce laolalta constructia de lumi supranaturale si dragostea mocnita care au facut ca trilogia Cartea pierduta a vrajitoarelor sa aiba un succes urias.

5. Pablo, the alpaca. Scrisoarea, Marian Godina - Curtea Veche

Lumea animalelor este o lume cinstita, lipsita de rautate, invidie si lasitate, caracteristici foarte des intalnite la oameni. Paradoxul e ca, atunci cand un om e rau, se spune despre el ca are „iesiri animalice“, iar cand un animal e bland se spune ca are „instincte umane“. In aceasta carte, animalele sunt cele care vor face binele, reparand astfel raul facut de... oameni.

O carte care cu siguranta o sa fie indragita atat de cei mici, cat si de cei mari

6. Alergatorul fericit. Iubeste alergarea, alearga tot mai repede, rezista mai mult, David Roche, Dr. Megan Roche

PilotBooks are ca scop cresterea nivelului de pregatire mentala si tehnica in sport. De asemenea, se alatura prin literatura de specialitate tuturor celorlalte campanii de constientizare a importantei miscarii. Cartile PilotBooks va ajuta sa asimilati mai usor anumite etape, sa cunoasteti mai bine si sa indragiti si mai mult sportul preferat.

O nisa foarte interesanta, care abia asteapta sa fie acoperita. Cei de la PilotBooks ne promit ca o sa lanseze carti de calitate, care cu siguranta o sa ne ajute.

7. Urmeaza cele mai bune zile ale omenirii?, Alain de Botton, Malcom Gladwell vs Steven Pinker, Matt Ridley - Curtea Veche

Progresul omenirii – o realitate bazata pe fapte concrete sau o iluzie care hraneste dintotdeauna cele mai aprinse utopii? Iata un subiect controversat, pe care patru ganditori straluciti ai prezentului l-au pus in perspectiva in cadrul Dezbaterilor Munk din noiembrie 2015. Seria intalnirilor bianuale din Toronto, cu un renume international inca de la lansarea lor din 2008, a devenit astfel un context propice unui duel de idei alert si antrenant.

STEVEN PINKER si MATT RIDLEY, experti recunoscuti in mai multe domenii ale cunoasterii si autori de bestselleruri, pledeaza in favoarea unui viitor luminos al speciei noastre, bazandu-se pe date statistice. Cu o viziune sceptica, eruditii ALAIN DE BOTTON si MALCOLM GLADWELL aduc argumente de sens contrar, ancorandu-si demonstratia pe terenul conceptelor filozofice si al realitatilor istorice. Confruntarea dintre cele doua echipe este o veritabila mostra de debate de cea mai inalta tinuta. Pasionanta, stimulativa, amuzanta prin jovialitatea si sarcasmul atent dozat al adversarilor, dezbaterea va face deliciul oricarui cititor caruia ii place sa isi dea de gandit.

8. Masoara ce conteaza. Despre OKR-uri si modul in care Bono, Gates si Google au zguduit lumea cu ajutorul lor, John Doerr - Publica

In Masoara ce conteaza, autorul prezinta nenumarate exemple, impartasite de persoane ca Bono sau Bill Gates, pentru a demonstra dinamismul, concentrarea si cresterea exploziva generate de OKR-uri. Aceasta carte va ajuta o noua generatie de lideri sa capteze aceeasi magie.

Masoara ce conteaza merita sa fie citita de orice persoana interesata de performanta, din orice domeniu de activitate. John Doerr face din Andy Grove un mentor pentru noi toti. Daca fiecare echipa, lider si individ aplica OKR-urile cu rigoare si imaginatie, toate sectoarele societatii ar putea fi martore la o crestere exponentiala a productivitatii si inovatiei. — Jim Collins, autorul cartii Excelenta in afaceri.

9. 100 de lucruri de invatat in viata, Heike Faller, Valerio Vidali - Litera

Vrei sa stii care e mersul vietii? Gasesti totul in aceasta carte. Si dovada ca oamenii invata cat traiesc.
O pagina, un an, de la zero la o suta. O carte pentru intreaga familie, pentru copii si adulti, pentru cei care vorbesc si pentru cei care nu au invatat inca sa vorbeasca.

10. Te rog, multumesc, te iubesc! Ioana Chicet Macoveiciuc - Didactica Publishing House

O carte in care simpaticii frati Ema si Eric exploreaza bunele maniere in 12 capitole savuroase. Ideala pentru copii intre 3 si 8 ani.

Poate ati observat deja ca, atunci cand le predam copiilor lectii de bune maniere, cum ar fi sa salute, sa spuna multumesc, sa nu ne intrerupa, pe o ureche le intra si pe amandoua le si iese imediat absolut tot ce vorbim.

Sanse mult mai mari de reusita are o abordare jucausa: o carte in care doi copii exact ca ai nostri descopera cat de frumoasa este viata cand esti politicos si respecti regulile!

Ema si Eric nu judeca, nu dau lectii, ei doar cresc, se iubesc si descopera lumea intr-o suita de intamplari si dialoguri care-i vor distra si pe cei mici, si pe cei mari, si vor face ceva magie la capitolul ”Bune manivele”. Pardon, ma scuzati, bune maniere am vrut sa zic. Multumesc, va iubesc!


Am pus doar o selectie micuta din multitudinea de carti aparute in luna octombrie. Luna noiembrie o sa fie chiar si mai bogata. Este o perioada foarte frumoasa, in care bugetele au foarte mult de suferit. Dar bucuria pe care o simitim in momentul in care incepem sa rasfoim, este nepretuita. Bucurati-va de ea.

Spor la citit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu