duminică, 3 noiembrie 2019

Iesirea de vara ... Germania


Parca am clipit si vara a trecut. Cam asa am simtit eu ca s-a intamplat. O asteptam cu atata dorinta, ne bucuram de ea din toata inima, dar ca orice lucru bun, se termina mult prea repede.

Ca sa o cinstesc asa cum se cuvine, am facut un mic periplu in afara tarii. De data aceasta destinatia aleasa a fost Germania. Traseul ales a fost: Bucuresti – Dresda – Leipzig – Berlin – Bucuresti. Pentru aceasta excursie am alocat 6 zile, si cred ca am reusit sa acopar tot ceea ce am planuit.

Am ales sa zburam cu Ryanair si am aterizat la Berlin Schönefeld. Pentru deplasarea intre orase cel mai bun si ieftin mijloc de transport este Flixbus, daca reusesti sa iti rezervi locul cu cateva zile inainte. Ajungi sa platesti 7.99 sau 9.99 euro, fata de tren care este cam de 2-3 ori mai scump.

Stiind ca zborurile nu sunt atat de exacte, nu ne-am luat bilete in avans, si bine am facut. Avionul a intarziat aproape o ora. Nu a fost vina companiei, spatiul aerian a fost inchis timp de 45 de minute pentru repetitiile de la BIAS. Si am avut norocul sa fim in avion fix in acele momente. Asa ca am fost nevoiti sa luam bilete de la sofer, mult mai scumpe decat sunt online.

Si am plecat spre prima noastra destinatie, Dresda, un oras care m-a surprins foarte mult. Unul din putinele care au reusit asta. Foarte afectat de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial, orașul a fost refacut absolut fabulous. Majoritatea atracțiilor sale turistice, multe legate de istoria lungă a orașului, au fost readuse la gloria de odinioară, astfel încât Dresda și-a recâștigat titlul de „cutie cu bijuterii”, pe care l-a primit datorită colecției impresionate de arhitectură barocă și rococo din centrul orașului. Este situat pe valea raului Elba, lucru care ii ofera un farmec aparte, germanii stiind cum sa profite de fiecare lucru in avantajul lor, si al turistilor, evident.

Incepem explorarea din centrul orasului Dresda, unde gasim celebra catedrala Frauenkirche, distrusa aproape complet de bombardamente si refacuta foarte detaliat. Poti urca pana in varful domului, de unde poti admira centrul orasului.


Continuam cu Zwinger mit Semperbau un complex muzeal gazduit intr-un palat din secolul al XVIII-lea, unde găsim, printre altele, portelanuri, colectii de arme, colectii de arta si Baia Nimfelor, cu gartioasele lor fantani si statui mitologice.

Nu trebuie ratate nici Theaterplatz și Semperoper, una dintre cele mai frumoase piete din Germania si opera orasului. Nicio excursie în Dresda nu este completă fără o oprire la Terasa lui Brühl, cunoscută drept ”Balconul Europei”.

In partea mai noua a orașului, gasim statuia ecvestra a lui August cel Puternic,  ce este cunoscuta drept „Calaretul de Aur”, fiind si unul dintre cele mai populare simboluri ale oraului. Tot aici se afla și Palatul Japonez, o cladire in stil baroc și neoclasic, realizata in 1737.

 Molkerei Pfund, cel mai frumos magazin de lactate din lume, este situat putin in afara centrului orasului. Este plin de turisti si bineinteles de bunatati. Pot confirma ca este cel mai frumos, cel putin pentru mine. Peretii si tavanul foarte frumos decorate, parca ai calatori in timp. Simti putin cum te transpune in alta epoca, cand poate totul era mai linistit, mai frumos.

Orasul Dresda este plin si de alte atractii turistice, care nu te lasa nici un moment sa stai, cum ar fi: Palatul Regal, Fürstenzug, Landhaus și Kreuzkirche, Großer Garten, Blaues Wunder, Palatele Pillnitz, Catedrala din Dresda.

               


Un oras care pe mine m-a surprins placut, foarte turistic si pe care il recomand tuturor. Cu siguranta o sa va uimească si o sa doriți sa va reintoarceti cat mai curand.

Calatoria noastra continua cu Leipzig. Alegerea acestui oras a fost facuta din dorinta de a urmari un meci de fotbal pe arena locala, dar desi am crezut ca nu este foarte turistic acest oras, am fost placut surprinsi de bogatia culturala.

Leipzig a fost casa lui Bach și a lui Mendelssohn. Martin Luther a predicat aici, iar Goethe a stabilit scene Faust într-unul din restaurantele sale. Si am aflat, ca aici a inceput o mica revolta, pașnică, dar care intr-un final a dus la eliberarea Germaniei de guvernarea comunista, care a culminat cu daramarea zidului Berlinului.

Cele mai importante atractii turisticte sunt cele doua biserici Sf. Toma si Sf. Nicolae – aici s-a realizat ceea ce astazi se numeste Miracolul din Leipzig, acele manifestatii ce au dus la unificarea Germaniei.

La fel ca in majoritatea oraselor germane, gasim in apropierea centrului destul de multe atractii turistice, cum ar fi: Naschmarkt și Mädlerpassage, Universitatea din Leipzig, Primaria Veche, Monumentul luptei natiunilor, Neues Gewandhaus, Panorama Tower.

Noi adaugam pe langa atractiile de top si Red Bull Arena, o destinatie doar pentru microbisti. Un stadion foarte frumos, o atmosfera electrizanta, cum doar in Germania putem gasi.



               

           


Leipzig, un oras placut, perfect pentru o zi linistita, dar incarcat de istorie, de arta si de frumos.

Calatoria noastra continua cu orasul central al excursiei, si anume Berlinul.

Un oras fascinant, sigur nu este cea mai frumoasa capitala europeana, dar are un aer aparte prin caracterul cosmopolit, artistii tineri, atmosfera cool pe care o degaja si mai ales prin parcursul istoric – bombardat in timpul razboiul si apoi divizat de zidul construit in perioada Razboiului Rece.

Prima oprire am facut-o la Brandenburg Tor. Una dintre cele 18 porti ale Berliner Zollmauer, zidul ridicat dupa 1734, cand s-a renuntat la fortificatiile orasului. Construita ca simbol al pacii, a devenit un simbol al orasului divizat in timpul Razboiului Rece, iar dupa caderea Zidului Berlinului, a devenit un simbol al Berlinului unificat. Este maiestoasa si nu aveti nici un motiv sa nu o vizitati.


Ne-am continuat drumul si ne-am oprit la Holocaust Memorial. Este dedicate evreilor, victime ale nazistilor. Este un camp ondulat, acoperit cu peste 2700 de blocuri din beton, cu inaltimi de la cativa centimetri pana la 4 metri.

Am continuat cu celebrul Checkpoint Charlie, cel mai cunoscut punct de trecere dintre Berlinul de Est si de Vest, folosit intre 1961 si 1990. Acolo se afla o copie a primului post de paza, un panou cu un soldat american si unul sovietic, o bariera din saci de nisip. Unul dintre cele mai importante atractii turistice din Berlin ce nu trebuie ratat.

    

Si cu asta am inchis prima zi, de fapt doar o jumatate de zi de vizitat.

Ne-am trezit dimineata si am pornit spre East Side Gallery, pentru a admira graffiti-urile de pe zidul Berlinului. Monstruoasa constructie care se intindea pe mai bine de 150 de km si care a divizat timp de 28 de ani Berlinul a fost demolata in 1989, o data cu caderea socialismului. Insa o portiune de 1,3 km a fost transformata in 1990 de peste 100 de artisti din 21 de tari, devenind cea mai mare galerie de arta outdoor din lume. Privind bucata de zid ramasa in picioare, si toate acele “bucati” de arta, pur si simplu te trec fiori si o intreaga multitudine de sentimente. Ramai cu o senzatie nemaiintalnita.



Ne-am continuat plimbarea pe malul raului Spree pana la Oberbaum Bridge, unde a urmat  mica sedinta foto. Am incercat sa ne etalam calitatile artistice, dar este mare diferenta intre imaginatie si realitate.

Fiind mari iubitori ai sportului rege, am hotarat ca trebuie sa bifam si Olympiastadion. Un stadion frumos, plin de istorie, care din punctul nostru de vedere nu trebuia ratat.

A urmat apoi Domul din Berlin. Cea mai impresionanta biserica din capitala Germaniei, fara doar si poate. A fost bombordata si partial distrusa in al doilea Razboi Mondial, dar reconstruita apoi si deschisa din nou in 1993. Interiorul seamana mult cu al altor biserici vizitate: o orga imensa, banci pentru cei care vor sa se roage si statui de jur imprejur. Interesanta este forma rotunda. Am urcat putin si pe terasa, de unde am putut admira privelistea. Si am coborat apoi putin si in cripta catedralei. Domul din Berlin merita o oprire si o vizita in interior. Este impresionant atat exteriorul, cat si interiorul lui.


Orasele care sunt traversate de rauri,  imi plac cel mai mult. Si datorita acestui fapt, nu aveam cum sa ratez o plimbare cu barca pe raul Spree. Cum este mai placut sa privesti apusul soarelui decat de pe o barcuta cu o bere in fata si vantul care te imbratiseaza suav. Poate suna cam “siropos”, dar cam asta este sentimentul pe care l-am trait eu in aceasta mica plimbare. Imi place foarte tare felul locuitorilor acestui minunat oras de a se relaxa, sa stai pe malul apei, intr-un sezlong cu o bautura in mana si pur si simplu sa te bucuri de viata. Asa i-am vazut eu din mijlocul raului pe cei de pe mal. Pur si simplu minunat.


Daca ai timp ar fi foarte bine sa vizitezi si Parcul Sanssouci din Postdam. Aflat la 26 km de Berlin, Potsdam izbucnește in palate și peisaje magice, si merita sa iti faci timp de o vizita la reședința de vara iubita a regelui prusac, Frederick cel Mare.

Palatul Sanssouci, construit în 1747, are doar 12 camere. Turul dureaza sub o ora, dar este plin de povesti si iti delectezi privirea cu unele dintre cele mai frumoase decoratiuni si lucrari de arta. Dupa ce ai terminat acest tur, este momentul să vizitați locurile palatului și gradinile magnifice, iar gradinile insele sunt considerate de mulți ca fiind cea mai bună parte a palatului.



Apoi gasim Palatul Chinezesc, un pavilion de gradina construit in stil Asiatic. Interiorul are mobila putina si nu este foarte impresionant, dar exteriorul este cu siguranta spectaculos. Mai departe gasim Palatul Oranjeriei. Cladirea nu adaposteste numai serele, ci si cateva camera surprinzator de mari si frumos decorate.

Este mare pacat sa nu ajungi aici, daca reusesti sa iti aranjezi timpul foarte bine. Daca cumperi Berlin pass, ai inclusa calatoria catre Postdam, si ar fi pacat sa o ratezi. Daca prinzi vreme frumoasa, poti petrece aici minim jumatate de zi, si nici nu simti cum trece timpul.


Pentru ultima jumatate de zi, am lasat o vizita la Panoramapunkt din Potsdamer Platz. De acolo am putut admira o parte importanta din Berlin. Vei urca cu cel mai rapid lift din Europa, in 20 de secunde pana la etajul 24. In afara de privelistea senzationala, la inaltime era si o mica expozitie fotografica despre perioada din timpul Razboiului Rece si am aflat multe lucruri noi care ne-au facut sa ne treaca cativa fiori pe sira spinarii.

                   


Si am incheiat cu cateva suveniruri si cadouri cumparate din nenumaratele magazine din Alexanderplatz.

Berlin este un oras cosmopolit, in care fiecare se simte in largul sau, poti fi oricine vrei sa fii si nimeni nu o sa te judece. Cred ca este orasul unde oricine este bine primit si unde nu te poti simti singur niciodata. Probabil este locul in care fiecare dintre noi vom ajunge de cele mai multe ori. Sigur este pe sufletul tuturor.

O calatorie reusita, in care am reusit sa ne relaxam, sa ne bucuram de vremea frumoasa,  de locuri si peisaje foarte frumoase. Va recomand sa incercati macar cateva din locurile pe care le-am vizitat.


Un comentariu:

Unknown spunea...

Din nou, frumos scris. Probabil, peste ani, când o să vrei să rememorezi această excursie, va fi la fel de plăcut să citeşti ce ai scris cu privitul întregului set de fotografii făcute în cele câteva oraşe vizitate din fosta RDG. Impresiile personale se îmbină cu informațiile documentate, articolul nu este nici prea lung, nici prea scurt, ci numai bun pentru a fi citit cu plăcere. Pentru cei ce nu au vizitat această parte a Germaniei, articolul este ca un îndemn să o facă, pe viitor.

Trimiteți un comentariu