sâmbătă, 15 iunie 2019

Top 10 carti aparute in luna mai


Luna mai este probabil una dintre cele mai bogate in aparitii editoriale. Cu toti stim ca la sfarsitul ei avem primul targ de carte al anului – Bookfest. Nici anul acesta nu am fost dezamagiti de multitudinea de produse literare din care sa ne alegem viitoarele lecturi.


Dupa cum bine stiti targul se deruleaza pe mai multe zile, incepand in mai si terminandu-se in iunie. Asa ca si acest top intr-un fel o sa se imparta in doua: cartile aparute pana la 31 mai si un al top cu cartile aparute dupa 1 iunie, chiar daca majoritatea au aparut in cadrul aceluiasi eveniment, Bookfest.

A fost mult mai dificil decat in alte luni, acum am avut o varietate mult mai larga de optiuni.

Mai jos gasiti selectia facuta de mine:


Cred ca aceasta carte nu mai are nevoie de nici o prezentare, dar totusi am sa scriu cateva cuvinte.
O buna parte din am fost, si poate inca suntem, fascinati de universul creat de George Martin, iar acest volum ne ajuta sa ne largim cumva aceasta incantare. Putem afla povestile intamplate cu sute de ani inainte de povestea din Urzeala Tronurior. Ce se intamplase pe vremea dragonilor? Povestile din Urzeala erau adevarate, sau au fost doar niste povesti?

Ce s-a intamplat, de fapt, la Dansul Dragonilor? Care au fost crimele oribile ale lui Maegor? Cum era Westeros cand dragonii faceau legea din ceruri? Cum era Valyria dupa dezastrul care a lovit-o?
La acestea si multe alte intrebari raspunde cronica unui maester al Citadelei, completand istoria tulburatoare si pasionanta a Targaryenilor.

„O capodopera de istorie fictionala!“
Sunday Times

„O tesatura fascinanta de razboaie, casnicii, morti, dragoni si politica, care au aerul unei istorii adevarate mai mult decat al unei lumi fantasy. O capodopera de constructie a unei lumi fictionale.“
Booklist

Daca ati vazut serialul, daca ati citit cartile, sfatul este unul singur, sa cititi aceasta carte. Pana o sa primim ce ne-a promis autorul, si anume ultimele 2 volume din serie, este o lectura obligatorie, fascinanta si de neratat.



Dupa ce am citit Supunere, Houellebecq a devenit unul dintre scriitori mei preferati. Va recomand sa nu ratati acesasta noua carte a sa. Este foarte clar ca o sa ne ramana multa vreme intiparita in minte. Nu degeaba a fost pe primul loc in mai toate tarile europene, in care cititul este cu adevarat un lucru important.

Roman al unei rataciri fara speranta pe drumurile din nordul Frantei, al dezabuzarii si nostalgiei convulsive fata de iubiri ratate cu buna stiinta, dar si al privirii lucide si necrutatoare asupra lumii contemporane, Serotonina este cu siguranta una dintre cele mai puternice, mai tandre si mai vitriolante carti scrise de laureatul din 2010 al Premiului Goncourt.


Pentru toti fanii thriller-ului, aceasta carte trebuie achizitionata si citita intr-un timp cat mai scurt 😊 Sunt sigur ca din momentul in care o sa va pice in mana, nu o sa o abandonati pana nu “nu ii veti face felul”. Sunt sigur de asta.

Editura Trei isi pastreaza coroana de Regina Thriller, cel putin in viziunea mea, si ne adduce acest roman captivant, plin de suspans si absolut tuburator.
Intr-o vale greu accesibila din Pirinei, cativa muncitori descopera cadavrul decapitat al unui cal, suspendat pe un versant inghetat. In aceeasi zi, Diane Berg isi ia in primire postul de psiholog la centrul psihiatric de maxima securitate din vale.

Cazul straniu al calului decapitat ii este incredintat lui Martin Servaz, un comandant de politie inzestrat cu o intuitie extraordinara. Impreuna cu Irène Ziegler, capitan de politie, Servaz vrea sa afle ce a fost in mintea celui care a omorat animalul, l-a jupuit, apoi l-a agatat la o altitudine de peste 2 000 de metri.

O atmosfera  apasatoare, o intriga plina de suspans si o explorare a celor mai tainice frici ale noastre.


Asa cum cartea de mai sus este recomandata fanilor thriller-ului, asa aceasta o recomandam fanilor stilului horror. O carte care a inspirit chiar un serial pe celebra platforma Netflix, daca sunteti un iubitor ai acestui gen de literature, unde sa stati cu sufletul la gura, sa tremurati de fiecare data cand schimbati pagina, inima sa va bata mai tare la fiecare scartait de parchet, atunci este cazul sa o achizitionati 😊

Patru persoane au sosit la Hill House: doctorul Montague, un savant care cauta dovezi solide legate de manifestarile supranaturale; Theodora, asistenta sa draguta si sensibila; Luke, un aventurier si viitorul mostenitor al Hill House; si Eleanor, o tanara singuratica, fragila, cu un trecut intunecat. Dar ceea ce la inceput pare sa fie un experiment nevinovat, o intalnire misterioasa cu niste fenomene inexplicabile, se dovedeste rapid a fi o calatorie in cele mai cumplite cosmaruri ale celor patru si o investigatie careia multi dintre ei s-ar putea sa nu-i supravietuiasca.

Daca sunteti slabi de inima, nu o citit noaptea, singuri in casa 😊


Rao ne aduce in aceata vara in atentia noastra, prima carte scrisa de Tolkien cand inca era student la Exter College, Oxford, in 1914-1915. Aceasta carte este piatra de temelie a universului fictional inventat de autorul britanic

Cartea spune povestea unui tanar blestemat, care este vandut ca sclav si care jura sa se razbune pe magicianul care i-a omorat tatal. Kullervo, fiul lui Kalervo, este probabil cel mai tragic personaj al autorului. Tolkien insusi afirma ca Povestea lui Kullervo a fost „samanta incercarilor mele de a scrie legende" si „o piatra de hotar in legendele Primei Varste". Kullervo este, in mod clar, o versiune mai veche a lui Túrin Turambar, eroul tragic din Silmarillion. 


Cassandra Clare isi continua seria cu o noua capodopera a geniul fantasy, cum numai ea stie sa faca. Fanii ei asteapta cu sufletul la gura fiecare volum, traiesc fiecare cuvant, suspina alaturi de personajele ei si se bucura de fiecare moment alaturi de eroii lor.

Si daca osanda vesnica este pretul adevaratei iubiri?

Conclavul se afla in pragul razboiului civil. O parte din familia Blackthorn fuge la Los Angeles, incercand sa descopere sursa bolii care distruge rasa magicienilor. Intre timp, Julian si Emma fac eforturi disperate sa ignore dragostea lor interzisa si sa indeplineasca o misiune periculoasa pe Taramul Elfilor, pentru a lua Cartea Neagra a Mortii. Ceea ce ei descopera la Curtile elfilor este un secret care poate sa destrame intreaga Lume a Umbrelor si sa deschida un drum intunecat spre un viitor pe care nu si l-ar fi putut vreodata imagina. Prinsi intr-o cursa contracronometru, Emma si Julian trebuie sa salveze lumea vanatorilor de umbre inainte ca puterea letala a blestemului parabatai-lor sa ii distruga pe ei si pe toti cei pe care ii iubesc.


Cui nu ii plac miturile Greciei antice. Cine nu s-a imaginat Zeus, Atena, Apollo, Poseidon, etc. Cu totii am crescut cu ei si mai departe le citim si nepotilor, copiilor nostrii despre ei. Este o lume fascinanta, care te face sa visezi.

Stephen Fry repovesteste miturile grecesti, oferindu-ne ocazia sa asistam fascinati la nasterea inteleptei Atena din maretul cap despicat al lui Zeus si la coborarea nefericitei Persefona in sumbra lume subpamanteana, la clipa in care e deschisa cutia Pandorei, plina cu toate relele lumii, si la legendara poveste de dragoste dintre Eros si Psyche.

Mythos relateaza toate aceste mituri extraordinare pentru lumea de azi, pastrandu-le nestirbite semnificatiile profund umane.

O carte care cu siguranta este pe gustul tuturor.


De ce ura Gandhi iodul (I, 53)? Cum se face ca radiul (Ra, 88) era cat pe ce sa-i ruineze reputatia cercetatoarei Marie Curie? Si de ce este galiul (Ga, 31) elementul preferat pentru farsele de laborator? Tabelul periodic este o realizare stiintifica mareata, dar in acelasi timp e si un izvor plin de pasiuni, tradari, aventuri si obsesii. Aceste povestiri fascinante urmaresc toate elementele din tabel pe masura ce-si joaca rolurile in istoria omenirii, in finante, in mitologie, in conflicte, in arte, in medicina si in vietile savantilor (adesea) nebuni care le-au descoperit. Lingura care dispare contopeste cu maiestrie stiinta cu snoavele clasice despre inventii, investigatii, descoperiri si... alchimie, de la Big Bang si pana la sfarsitul timpului.

Sam Kean anima pana si cele mai anoste subiecte, prezentandu-le accesibil si readucand la viata povestiri uitate despre experimente si despre oamenii care le-au facut. Lingura care dispare are baze stiintifice solide si capitolele pline de informatii efervescente. Kean sare de la o povestire la alta, stiind precis cum se potrivesc in amanunte… Scriitura lui colocviala abunda in exemple din cultura populara si ne ofera exemple surprinzator de familiare.


Tup si Padurea Incremenita este un bun prilej de a reintalni personajele dragi din cartile anterioare. Insa cititorul va fi surprins sa le revada intr-o ipostaza mai putin fericita, cazute sub vraja jocurilor pe calculator si a „tipsurilor“, cu sanatatea subrezita si cu vointa anesteziata. Incercarea disperata a lui Tup de a le salva este o excelenta lectie despre ce inseamna prietenia adevarata si o invitatie de a crede pana la capat nu numai in tine, ci si in ceilalti. Iar victoria neasteptata in confruntarea cu Bosu’ Lacusta este ilustrativa pentru faptul ca iertarea, nu razbunarea, este singura cale prin care binele poate invinge cu adevarat raul.

O serie foarte interesanta si educative pentru cei mici. Daca esti parinte, trebuie neaparat sa citesti aceasta serie copiilor tai. O sa ii ajute foarte mult, si pe ei, si pe tine.


Cea de saptea carte din seria cu Ema si Eric scrisa de Ioana Chicet Macoveiciuc (Printesa Urbana) si ilustrata de Lavinia Trifan este plina de aventuri si dialoguri spumoase despre meserii, principii de viata, ecologie si campanii umanitare. Ema se adapteaza la scoala, unde are uneori de-a face cu colegi prea energici sau care mai rad de ea. Tati ii ofea cateva variante eficiente de a relationa cu ei. Eric incearca diferite sporturi si e foarte implicat in a salva planeta. Cei doi mici Pofticiosi pleaca intr-o tabara singuri, fara mami si tati, din care se intorc foarte schimbati...

O carte potrivita copiilor cu varste intre 4 si 10 ani, cu mult text si multe ilustratii minunate, care va face copiii sa rada, sa se accepte, sa se gandeasca, sa capete noi resurse si multa incredere in ei.

Ema si Eric viseaza cu ochii deschisi la ce se vor face cand vor creste. Politist, balerin, stilist, jurnalist, scriitor, bucatar, doctor de animale, toate au avantaje multe, dar si dezavantaje. Cei doi pofticiosi exploreaza diferite meserii, se adapteaza la scoala si in tabara, au de-a face cu colegi care mai rad de ei sau ii supara, se implica in campanii umanitare si ecologiste, isi stabilesc principii de viata care au legatura cu prietenia, iubirea, adevarul si, desigur, cu mancarea.

Multe glume si aventuri copilaresti, rezultate neasteptate, ras si surprize va asteapta in cartea aceasta colorata si, sper eu, importanta pentru fiecare familie.

Cam acesta a fost topul pentru luna aceasta. Sunt foarte multe titluri care nu au intrat in top, si care asteapta sa fie citite. Nu pot decat sa va indemn sa le cautati.

Spor la citit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu