duminică, 30 iunie 2019

Liviu Iancu: Xanax

Voi începe prin a fi sincer: nu sunt un mare fan al literaturii romane contemporane. Și asta nu din cauza ca nu ar fi buna, ci poate din niste considerente mai degraba contextuale.

Trecand peste asta, Xanax mi-a fost recomandat de cineva foarte drag, si ii multumesc pentru asta. O carte care m-a surpins de la prima propozitie si pana la ultima virgula.

Adevărată surpriza a fost felul in care a fost primita aceasta carte. Sa ajungi la al treilea tiraj in doar cateva luni de la lansare nu e un lucru pe care orice scriitor sa il poata face.  Mai ales un scriitor roman – si aici, din nou, nu este vorba despre calitatea literaturii romane, cat despre puterea de cumparare, de interes si de publicitatea destul de slaba care se face.

Xanax este formata din multe povestioare si o multime de personaje pe care ajungem sa le indragim si cu care ne confundam, povesti, sentimente si intamplari pe care le-am trait pe pielea noastra. Este scrisa la persoana intai, contine date autobiografice, unii ar putea spune ca este o confesiune. Autorul descrie in amănunt satul romanesc, contactele pe care le are cu persone foarte importante din diverse medii (politice, economice), dar fara a “infrumuseta” realitatea. Prezinta faptele asa cum au fost, deși, bineinteles, le modifica numele, sau face referire la ei sub diverse pseudonime.

Ca limbaj, unii ar putea sa il considere trivial, obscen. Dar daca stam sa ne gandim, el foloseste limbajul omului de zi cu zi, limbajul pe care il folosim atunci cand discutam in particular, cu prieteni, rude si persoane foarte apropiate. Si din acest motiv este un roman care parca este pe sufletul nostru.

Xanax nu este un roman dur, este unul plin de umor, cu personaje foarte vii, extraordinare, care reusesc prin tot ceea ce fac sa ne binedispuna, dar in acelasi timp sa ne faca sa ne punem tot felul de intrebari. Dupa ce trecem prin toate intamplarile cartii, ne dam seama unde suntem si cum am ajuns aici. Pentru ca, desi la prima vedere nu pare, cartea are multe dedesubturi, putem trage multe concluzii.


“Poate ca sensul vietii nu e nimic mai mult decat sa te bucuri pana la ultima suflare de tot ce ti-a dat Dumnezeu, chiar daca uneori e al dracului de putin. Poti spune cu lacrimi in ochi “am fost foarte fericit”, chiar si atunci cand esti un batran singur si neputincios si nu ti-a mai ramas nimic, iar cea mai frumoasa amintire a ta e veche de o jumatate de secol, pe cand ai fost, pret de cateva secunde, figurant intr-un film unde un mare actor ti-a tras un sut in cur si doua palme dupa ceafa. Poti fi o nevasta intre doua varste, inselata si cu casnicia zdrente, care-si gaseste consolarea razand impreuna cu sotul adulter de pozele fostei lui amante. Chiar si cand esti calugar si te obliga de la manastire sa te imbraci cu o rochie neagra si trista, intuiesti o raza de lumina in fotografia pe care i-o faci unui caine alergand prin iarba. Si cand ai ajuns o baba bolnava si nebuna si toate s-au stins in jurul tau, te bucuri ca-ti poti aminti de parinti si bunici si, pentru o fractiune de secunda, ca un fulger mic, reusesti sa le redai putina viata.”


Asa ca va recomand cu multa caldura sa cititi aceasta carte, sa descoperiti viziunea autorului despre ceea ce inseamna societatea romaneasca a ultimilor 25 de ani si sa realizați ce ar trebui schimbat și, poate împreună, sa gasim o directie mai buna pentru binele nostru si al celor care vin dupa noi.

Spor la citit!

                                                 Vezi Xanax pe eMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu