miercuri, 29 decembrie 2010

Stieg Larsson: Fata care s-a jucat cu focul

In al doilea volum al trilogiei Millennium, Fata care s-a jucat cu focul, Stieg Larsson continua, cu mici scapari, sa manevreze rezonabil un fir epic variat si complex. De la coruptie la traficul de carne vie, totul culminand cu crime care mai de care mai sangeroase .

Lisbeth Salander se întoarce în Suedia după o lungă vacanţă petrecută în Caraibe. A pus mâna pe o mare sumă de bani şi este, pentru prima dată în viaţă, independentă financiar. Dar ea nu mai are nici familie, nici prieteni şi realizează că este complet singură. În acelaşi timp, Mikael Blomkvist, de la revista Millennium, a dat de un nou subiect fierbinte. Jurnalistul Dag Svensson şi prietena lui Mia Bergman au dovezi despre existenţa unei filiere de prostituţie care activează între Europa de Est şi Suedia şi care, mai mult, este muşamalizată de serviciile secrete. Multe dintre persoanele implicate în traficul cu femei au poziţii importante în societate. Întâmplări din trecutul întunecat al lui Lisbeth Salander încep să iasă la iveală.

Exact cand cartea lui Dag era aproape sa fie finalizata si o intreaga retea de prostitutie, trafic de stupefiante e aproape sa fie dezvaluita Dag şi Mia sunt brutal asasinaţi, bănuielile se îndreaptă spre Salander, iar poliţia va declanşa o adevărată vânătoare împotriva ei.

Desi nu are dovezi si nu poate lua legatura cu Salander, Blomkvist este sigur ca aceasta este nevinovata si va incerca sa faca tot ce poate pentru a o ajuta sa-si dovedeasca nevinovatia. Intr-un final reuseste sa ia legatura cu ea prin intermediul internetului si impreuna, incearca sa afle cine este criminalul.

Blomkvist afla ca in spatele retelei se afla o persoana foarte importanta pe nume Zalachenko, care era un fost spion rus care in anii ’70 a cerut si primit azil politic in Suedia. In schimbul informatiilor, acesta era ajutat de serviciile secrete suedeze sa se adapteze, si chiar acestia musamalizau diferitele conflicte pe care acesta le facea.

Dar ceea ce afla mai departe Blomkvist il lasa fara suflare. Zalachenko era tatal lui Salander si aceasta a incercat sa-l ucida cand avea 12 ani cu o bomba artizanala, motiv pentru care a fost inchisa intr-un spital psihiatric.

Actiunile se petrec cu repeziciune si Salander afla locatia in care se afla tatal sau si pleaca in cautarea lui pentru a termina ceea ce incepuse in urma cu 13 ani. Dar acesta nu este singur, ci are alaturi un barbat ciudat, care sufera de o boala rara( el nu simte nici un fel de durere). Va reusi micuta, firava dar brava noastra protagonista sa-si duca la implinire planul???

Ramane sa cititi si sa aflati. Va recomand cu placere. Odata ce o sa o incepeti nu o s-o mai lasati din mana. Garantat!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu