marți, 22 decembrie 2009

Editura Nemira in faliment

Cu parere de rau anunt ca criza economica mondiala a mai facut o victima, si anume editura Nemira. Pot spune ca este un lucru la care nu ma asteptam. Sunt edituri mult mai instabile si mai slab pregatite care inca mai rezista pe piata, iar o editura cu oarecare traditie a picat.
Poate fi de vina managementul slab sau proasta pregatire a celor din conducere? Asta e o intrebare la care doar cei de acolo pot raspunde.
Nemira este una dintre cele mai cunoscute edituri de la noi, cu titluri si autori consacrati. Nu ma hazardez cand spun ca este cea mai buna editura din tara pe segmentul de literatura science fiction. Au mai fost edituri care au incercat sa îi faca putina concurenta, dar nu au avut nici o sansa.
Înfiinţată în 1991, Editura Nemira este una dintre primele edituri particulare din România, care şi-a păstrat renumele în industria cărţii prin rafinament şi prin valoarea autorilor publicaţi. Cele mai cunoscute colecţii ale editurii sunt Babel, Totem, Nautilus, Suspans, Bonton, Damen Tango, Biblioteca de politică, Biblioteca de istorie, Biblioteca de psihologie etc. În prezent, Grupul Editorial Nemira reuneşte patru edituri: Nemira, Nemi, Nemira Junior şi Manga Otaku. Printre autorii celebri care au fost publicaţi pentru prima dată la Nemira se numără Stephen King, Frank Herbert, Isaac Asimov, dar şi Roger Caillois, Rene Girard etc.
Anul acesta, editura Nemira s-a remarcat prin lansări spectaculoase, cărţi în toate topurile de vânzări şi premii şi Trofeul Târgului de carte Gaudeamus de la mamaia, oferit prin votul publicului. În topul celor mai vândute cărţi din 2009 se numără cele din seria de autor Rodica Ojog-Brasoveanu, colecţia Suspans, seria Dune de Frank Herbert şi Istoria secreta a lumii de Jonathan Black.
Nemira figurează cu două titluri în top 10 al celor mai vândute cărţi de la Târgul de Carte Gaudeamus din Bucureşti 2009. „Istoria lui Dumnezeu”, de Karen Armstrong, o istorie a felului în care oamenii s-au raportat, din punct de vedere cultural, la Dumnezeu, fie că vorbim de creştini sau alte religii, şi „Ghidul optimistului/ Ghidul pesimistului", de Niall Edworthy şi Petra Cramsie.
De aceea este cu atat mai surprinzator faptul ca nu reusesc sa reziste pe linia de plutire inca putin, poate pana se mai dezgheata piata, pana lucrurile vor intra in normalitate. Tot ce putem face acum este sa speram ca un investitor pasionat si plin de bani sa bage "cascaval" si sa o salveze, lucru care s-a mai intamplat la sfarsitul anilor '90.
Speram ca zvonurile conform carora si alte edituri (unele mai importante ca altele) vor intra in insolventa, sa fie pure speculatii pentru ca astfel spiritul de cultura si de cunoastere se ingusteaza, iar daca nu noi vom suferi, sigur copii nostri vor fi afectati destul de mult.
Speram ca noul guvern care se contureaza in aceste momente sa reuseasca sa faca ceva pentru aceasta tara, pentru ca altfel nu numai industria cartii, ci toate vor avea o cadere asa de brusca incat va fi foarte greu sa ne mai ridicam vreodata.

Craciun fericit tuturor!

4 comentarii:

vioricaghe spunea...

Ador toate cartile Rodicai-Ojog Brasoveanu din copilarie...sper sa reziste!

anunturi gratuite spunea...

Buna seara
Las acest link in speranta ca voi fi de ajutor cumparatorilor,vânzătorilor de carte
http://adaugaanunturigratuite.blogspot.com/
o seara placuta

dragoş c butuzea spunea...

nu e chiar asa. e vorba de fapt de falimentul nemira s.a. sau ceva de gen. in prezent functioneaza nemira publishing house care continua si va continua sa scoata carti...

ustefan spunea...

stiu asta ca lucrez in domeniu, si am vazut ca scot carti pe banda rulanta, dar la momentul respectiv asa se zvonea. dar spre binele nostru al cititorilor sper sa continue sa publice cat mai multe carti...

Trimiteți un comentariu