luni, 20 septembrie 2021

Spre marea din Albania

 Nu este nimic mai placut in vacanta de vara decat sa explorezi locuri noi si, daca este inclusa si o plajă, cu atat mai bine.

Pentru anul acesta am ales ca destinatie Durres, o statiune de langa Tirana, in Albania. Am auzit lucruri foarte frumoase despre plajele din Albania si am spus ca este momentul sa le incercam.

Avand o distanta de parcurs de putin peste 1.000 km, am decis ca acest drum sa il facem din doua bucati. Asa ca traseul nostru a aratat asa: Bucuresti-Skopje-Ohrid-Durres, cu o zi plina de plimbari prin Skopje si o după-amiază foarte placuta la Ohrid.

Ne-am documentat foarte bine cu privire la tot ce ne este necesar: asigurarea auto care sa cuprinda cele trei tari pe care o sa le vizitam (Bug; Mkd; Alb), o asigurare medicala (pentru ca, pe timp de pandemie, e mai bine sa fii precaut), optiuni de roaming (doar Bulgaria este in UE, asa ca am cautat optiuni pentru celelalte doua), vigniete (am platit doar pentru Bulgaria, Macedonia are puncte de taxare pe autostrada, Albania nu are deloc).

Si am pornit la drum, dis de dimineata, incercand sa evitam aglomeratia dintr-o zi de lucru, dar si pentru ca aveam de facut in prima zi putin peste 600 km, un drum de 8-9 ore. Am stat putin in vama spre Bulgaria; desi era o zi de joi, a fost putina aglomeratie. Drumul prin Bulgaria cred ca il stie cam toata lumea, in proportie mare la fel ca in Romania, nimic extraordinar si nimic spectaculos. 

Nici in vama spre Macedonia nu am stat foarte mult, doar ca am fost verificati putin mai meticulos, dar nimic care sa ia prea mult timp sau sa fie exagerat. De la vama pana in Skopje sunt cam 130 de km, dar din pacate drumurile lor erau in constructie, in mare parte, si am inaintat putin mai greu. Am prins mai multe semafoare, mergandu-se de multe ori pe un singur sens. Momentan drumurile dintre vama si capitala nu sunt prea grozave, dar cand or sa fie gata, o sa fie o placere. Am ajuns in Skopje undeva in jurul orei 17:00

Am gasit o cazare foarte ok, un apartament foarte aproape de centrul orasului, cu parcare inclusa prin Airbnb. Și, mai avand cateva ore din aceasta zi, am decis sa ne plimbam putin prin imprejurimi si am ramas placut impresionati de acest foarte cochet orasel. Cum noi suntem un grup caruia ii place sa hoinareasca pe strazile fiecarui oras pe care il vizitam, pur si simplu ne-am plimbat fara un obiectiv clar, avand ca unic scop sa descoperim savoare acestui loc, lasand pe a doua zi lista cu nenumaratele obiective setate.

Dupa un somn bun, a venit momentul sa luam la pas orasul si sa vedem ce are de oferit. Fiind cazati foarte aproape de Piata Macedonia, am inceput de acolo, de la statuia impunatoare a lui Alexandru care domina peisajul. In apropiere gasim nenumarate poduri peste raul Vardar, Palatul de Justitie, Opera Nationala, Arcul de Triumf si nenumarate statui, cu diversi eroi nationali.



Apoi am urcat in Cetate, un loc de unde se poate admira mult mai bine intreg orasul, avand o priveliste extraordinara. Apoi mergand de-a lungul râului, am dat de Stadionul National, spre norocul nostru era deschis si l-am putut admira. Si am terminat ziua, petrecand ultima parte ai ei in uimitorul lor Bazar, un loc in care nu ai cum sa te plictisesti, poti gasi suveniruri, bijuterii, articole vestimentare, articole ornamentale și, bineînțeles, foarte multe zone atractive cu mancare si bautura. De incercat Doner cu Ayran, Burek, precum si alte delicii traditionale. Am prins o zi foarte calduroasa si mancarea nu ne-a prea facut cu ochiul.


In concluzie, Skopje este un oras care merita vizitat, o zi intreaga este suficienta pentru a putea acoperi cam tot ce are de oferit, dar daca sunteti in zona, nu il ratati. Nu o sa regretati.

Urmatoarea noastra oprire este Ohrid. 170 km mai la sud de capitala, este cunoscut datorita lacului cu acelasi nume, care este unul dintre cele mai vechi si adanci lacuri din Europa si care face parte din Patrimoniul UNESCO. 

Pentu macedoneni este marea lor, multi preferand sa isi petreaca concediul pe malurile lui. Este foarte frumos amenajat, avand o priveliste care iti taie rasuflarea de multe ori. Se pot face diverse plimbari pe suprafata lui, se poate lua masa pe malurile lui, iar pozele ies extraordinar! Era si pacat sa nu trecem pe aici in drumul nostru.


Am profitat de aceasta oprire pentru a lua masa, dar asa cum se intampla peste tot, preturile de aici sunt ceva mai piperate decat in alte parti, noi comparandu-le cu cele din Skopje. 

Am stat aici doar cateva ore, dar cu siguranta ai ce face si daca te hotarasti sa iti petreci ceva mai mult timp aici.

Am platit in cea mai mare parte cu cardul cat am stat in Macedonia, iar in zonele in care trebuie platit cash se accepta si euro si esti intrebat daca restul il doresti tot in euro sau in moneda locala, denar. Macedonenii sunt un popor prietenos, cu care reusesti sa te intelegi foarte usor. O sa revin cu placere.

Ne continuam drumul spre destinatia noastra finala, Durres.

La granita nu s-a stat foarte mult si am inceput periplul nostru prin Albania. Pe partea de drumuri am putea spune ca stau cam la fel ca noi, dar benzina este putin mai scumpa. Masina lor favorita este de departe Mercedes, chiar daca multe dintre ele sunt ceva mai vechi. Daca discutam putin de stilul lor de condus, aici e o discutie ceva mai intensa. Au un stil destul de haotic, se baga de multe ori fara sa se asigure, ei au ca scop doar sa isi asigure partea din fata a masinii, este obligatia ta sa le pazesti parte din spate.

Am reusit sa ajungem la cazare undeva in jurul orei 18:00. O cazare foarte bine aleasa, tot prin Airbnb, un apartament chiar pe plaja, langa un hotel simpatic, care in fiecare seara avea cate un artist live, asa ca am avut si atmosfera. 

Plaja frumos amenajata, linistita, gaseai sezlong la orice ora doreai, cu un pret acceptabil, 10 euro pentru 4 sezlonguri. Zona de promenada era plina cu diverse terase si restaurante, cu mancare pentru toate gusturile - supe, gratare, peste, doner, pizza, salate, inghetate; foarte gustoase si la preturi foarte avantajoase. Peste tot se putea plati cu cardul, dar daca doreai puteai achitat si in euro, iti faceau ei o conversie, mai mult sau mai putin avantajoasa.


Nu am fost cazati chiar in orasul Durres, ci putin in afara lui, asa ca intr-una din zile l-am vizita, era la 10 minute de mers cu masina. Un orasel dragut, micut, dar plin de istorie antica: Amfiteatrul Roman, Turnul Venezian, Marea Moschee. Are o si o faleza frumos amenajata si plina de restaurante cu mancare foarte buna. Noi l-am vizitat pe la orele pranzului, asa ca am luat masa la unul dintre ele.



Fiind foarte aproape de capitala Tirana, una din zile a fost rezervata pentru ea, doar ca din pacate am prins o zi foarte călduroasă, cu 37 de grade, si poate nu am reusit sa o savuram asa cum trebuie.

Un sfat - nu faceti city break-uri vara, cand sunt temperaturi asa de ridicate, atunci e momentul pentru mare, piscina si plaja; sau puteți alege orase mai la nord.

Pana la Tirana am facut cam 40 de minute si primul obiectiv pe care ni l-am setat a fost o vizita cu telegondola pe muntele Dajti, de unde am putut privi intreg orașul, avand o priveliste nemaipomenita. Zona este foarte bine amenajata, avand un restaurant, adventure park, mini golf si multe alte atractii pentru turisti.

Apoi am luat la pas orasul, asa cum ne place noua si desi a fost destul de cald, am savurat fiecare moment. Este un oras plin de istorie si de locuri de vizitat, enumar doar cateva - Piata Skanderberg unde troneaza statuia eroului national cu acelasi nume, Palatul de Cultura, Turnul cu ceas, Parcul Mare, Piata Maica Tereza, si multe altele. Ai cu ce sa iti ocupi timpul intreaga zi. Un oras care merita vizitat si admirat.




A venit momentul sa ne si intoarcem spre tara, doar ca am mai lasat un ultim popas inainte de venirea acasa. La fel ca la dus, am preferat sa facem drumul de 1000 km in doua transe, si pentru asta am decis de data aceasta sa ne oprim in Sofia. 

Mai fusesem pentru o scurta vizita prin 2017, dar era toamna, ploaie si o vreme nu foarte prietenoasa pentru a descoperi ce are acest frumos oras de oferit. Bineinteles ca noua ne plac extremele si acum am avut parte de 38-39 de grade, o vreme nu tocmai potrivită de plimbat pe afara.

Ne-am gasit o cazare foarte draguta, centrala, langa strada Vitosha, care este zona lor de promenada, si am putut sa ne plimbam in voie printre terase, pub-uri, magazine de lux si de suveniruri.

Si de acolo am luat la pas orasul, si am admirat tot ce are el mai bun: Palatul de Cultura, care are un dragut parc cu fantani arteziene; Catedrala Alexander Nevski, emblema orasului, datand din 1912; Teatrul; Parlamentul; Biserica St. George; situl arheologic Serdica; Palatul de Justitie.




Ziua am incheiat-o la unul din pub-urile lor, unde am consumat berea locala, precum si cateva feluri de mancare traditionale, din care amintesc tarator, celebra lor supa rece cu castraveti si usturoi.

Este un oras plin de istorie, foarte simpatic, in care nu ai cum sa te plictisesti.

Si astfel, cu inima trista, ne-am pregatit de finalul vacantei, asa cum se intampla de fiecare data. Dar am mai facut o oprire la Veliko Tarnovo pentru masa de pranz, la unul din localurile cele mai recomandate, Ego Pizza & Grill, unde am servit celebrele lor coaste de porc, care au fost gustoase.

Mereu drumul de intoarcere este trist, dar pentru noi nu era chiar asa, pentru ca intr-o luna aveam pregatita o alta plecare, cel putin la fel de frumoasa.

A fost o vacanta foarte frumoasa, am descoperit locuri uimitoare si cu siguranta o sa revenim in Albania pentru a putea admira si celebra Riviera Albaneza care se afla mai la sud, spre Grecia, am auzit numai lucruri extraordinare despre ea, nu mai zic de poze.

Albania ar trebui sa fie o destinatie populara pentru noi romanii, este la fel de accesibila precum Grecia referitor la drum, cu mai putina aglomeratie si mult mai ieftina si cu servicii foarte bune. Oamenii sunt prietenosi si chiar poti petrece o vacanta relaxanta si de pastrat in amintire o buna perioada de timp.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Bravo. Foarte frumos scris, documentat, pentru a nu omite ceva notabil, ca de obicei.
Sper ca ideea de a mai face o excursie in sudul Albaniei, sa nu ramana doar idee, ci chiar sa se materializeze peste cativa ani.

Trimiteți un comentariu