duminică, 17 februarie 2019

David Lagercrantz: Dinte pentru dinte

Pentru mine trilogia "Millennium" a fost ceva senzational, am citit-o cu sufletul la gura. Cele 2100 de pagini s-au terminat imediat. Iar apoi a venit vestea ca Stieg Larsson a murit la doar cincizeci de ani, si ca avea in plan ca seria sa continue pana la 10 volume.

Am simtit o dezamagire gandindu-ma ca seria s-a incheiat, ca Lisbeth Salander si Mikael Blomkvist au murit odata cu el. Dar spre surprinderea mea si a multora David Lagercrantz a hotarat sa ii duca mai departe mostenirea. A fost o decizie curajoasa, dar as spune corecta. Era pacat ca aceasta serie sa se termine asa de brusc. Si desi am mai auzit pareri ca nu reuseste sa se ridice la nivelul lui Larsson, eu cred ca face treaba buna.

In volumul 5 al seriei, Lisbeth se afla in inchisoare datorita evenimentelor petrecute in volumul 4. Nu a primit o pedeapsa foarte mare, si mai are putin si iese. Dar acolo in inchisoare se intampla anumite lucruri care ei nu ii plac. Inchisoarea este controlata de o detinuta pe nume Benito, o criminala cu sange rece. Aceasta are o "clienta" favorita, o tanara din Bangladesh pe nume Faria Kazi. Asa cum o stim pe Lisbeth ea nu poate trece cu vederea aceasta situatie si se implica in apararea tinerei Faria.

Intre timp Mikael Blomkvist are un nou reportaj senzational de realizat. Cu ajutorul lui Lisbeth afla ca in anii '50 Institutul de Medicina Genetica a inceput sa practice diverse experimente pe perechi de gemeni monozigoti si dizigoti. Practic acestia desparteau fratii si ii studiau cum se dezvolta in medii diferite. Lisbeth a facut si ea parte din acest experiment.

Noua ne este prezentat in detaliu cazul fratilor Leo Mannheimer si Daniel Brolin. In timp ce Leo este adoptat de o familie instarita, Daniel traieste prin orfelinate, apoi intr-o familie care il exploateaza. In cele din urma acesta reuseste sa fuga si cu putin ajutor ajunge in Boston. Ambii frati sunt foarte talentati la muzica, Leo este foarte bun la pian, pe cand Daniel la chitara. O intamplare face ca Daniel sa afle de fratele sau geaman si vine in Suedia sa il cunoasca.

Poveste este incurcata, ies la iveala foarte multe secrete si practici ilegale. Va indemn sa o cititi si sa aflati ce s-a intamplat. Nu o sa va para rau.

Sper ca David sa continue pe aceeasi linie si sa ne mai incante cu aventurile lui Lisbeth. O carte care te tine in priza, daca esti in metrou sunt toate sansele sa ratezi statia la care trebuie sa cobori :) Credeti-ma pe cuvant.

Spor la citit.

                                                    Vezi Dinte pentru dinte pe eMag.ro









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu