duminică, 14 noiembrie 2010

Stieg Larsson: Barbati care urasc femeile

Barbati care uras femeile este primul volum din Millennium, o trilogie de aproape 2000 de pagini. Aceasta trilogie a facut senzatie in intreaga lume. Oameni care nu dormeau noptile pentru a putea afla deznodamantul cartii. De a afla finalul actiunii si de a ramane stupefiati in momentul in care afla finalul povestii. Da si eu ca toti cei care au citit aceasta trilogie am fost total prins de poveste, am adormit tarziu in noapte, in momentul in care chiar nu mai puteam tine ochii deschisi. Este un fenomen, o serie senzationala, care cu greu va fi egalata de alta.

Subiectul cartii e de actualitate: colaborari cu Mafia descoperite, ucigasi in serie, traditii obscure transmise in mod patologic de la generatie la generatie, secrete economice descoperite si multe alte lucruri care condimenteaza viata unui cetatean obisnuit in zilele noastre.

Povestea este incurcata, captivanta de la inceput pana la sfarsit. Mikael Blomkvist, un jurnalist cazut in dizgratie, este angajat sa investigheze un caz neobisnuit. Cu patruzeci de ani în urmă, Harriet Vanger a dispărut de la o întrunire de familie pe insula stăpânită şi locuită de puternicul clan Vanger. Cadavrul ei nu a fost găsit niciodată, totuşi unchiul ei iubit este convins că a fost crimă şi ucigaşul este un membru al propriei lui familii strâns unită şi totuşi disfuncţională.

Sub pretextul ca face o biografie de familie, jurnalistul patrunde in viata privata a clanului Vanger cu scopul precis de a afla ce s-a intamplat cu Harriet. Desi la inceput nu crede nici macar putin in investigatie, treptat Blomkvist incepe sa fie tot mai implicat si din ce in ce mai aproape de a descoperi adevarul. Dar nu poate face acest lucru singur, si atunci intra in scena un personaj absolut fabulous.

Este vorba despre o fată, care, pe lîngă o inteligenţă care-ţi taie respiraţia, poartă cu ea o istorie întunecată de abuzuri şi marginalizare, precum şi forţa de a le supravieţui. Lisbeth Salander este, fără îndoială, personajul cel mai reuşit al lui Stieg Larsson, o fragilă dezechilibrată cu multe rezerve de curaj şi încăpăţînare pentru a acţiona altfel, pentru a pune lumea sub propria ordine.

Impreuna reusesc sa faca legatura intre disparitia lui Harriet si un lant de crime terifiante, savarsite cu 40 de ani in urma. Ceea ce vor descoperi va fi mult mai rau si mai grotesc decat cele mai negre presimtiri ale lui Henrik.

Asa ca nu va pot dori decat lectura placuta, ca eu abia astept sa incep cel de-al doilea volum. Stiu ca-l voi citi pe nerasuflate si-l devora din scoarta in scoarta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu