sâmbătă, 13 august 2022

Vacanta de primavara in Nord

Pentru escapada de primavara de anul acesta am ales sa mergem pana in Nord, in Peninsula Scandinava. Dupa ce Norvegia ne-a lasat o impresia foarte placuta, le-a venit randul vecinelor Finlanda si Suedia.

Prima destinatie a fost Helsinki, capitala Finlandei. Am ales un zbor Lufthansa cu escala la Munchen, ziua pe care am ales-o pentru plecare neavând niciun zbor direct.

La inceputul lunii mai este inca destul de rece, asa ca recomand haine mai groase, iar cum majoritatea oraselor sunt incojurate de ape - nu degeaba Finlanda este numita Tara celor o mie de lacuri - vantul bate destul de serios. 

Din aeroport există un tren direct catre Gara centrala, biletul costa 4.10 euro, se ajunge foarte repede. Au un sistem de transport foarte bine pus la punct si ajungi rapid in orice loc iti doresti.

Dupa ce ne-am cazat, am luat orasul la pas, desi vremea nu a fost cea mai prietenoasa, o ploicica marunta tot venea si pleca. Prima jumatate de zi a fost de explorare si in drumul nostru am gasit cateva din obiectivele pe care trebuie sa le bifam daca ajungem acolo - Catedrala din Helsinki, Catedrala Uspenski, strada centrala plina cu magazine celebre. Ne-am oprit sa si gustam din bucatele locale - ciorba de somon cu cartofi, placinta cu afine, votca si berea lor foarte bune.


A doua zi ne-am trezit cu un soare stralucitor, ceea ce ne-a bucurat pentru ca aveam in plan sa mergem sa vizitam Fortareata Suomenlinna. Am mers pana in Central Market, o zona plina de suveniruri, de unde a trebuit sa luam un vaporas pana pe insula. Costul unei calatorii este de 5.70 euro.

Suomenlinna este o fortareata construita in 1748 de suedezi impotriva expansiunii rusesti, initial avand numele de Sveaborg, dar redenumita in 1918 cand Finlanda si-a cucerit independenta. Astazi este unul dintre cele mai importante obiective din Helsinki, turistii cat si localnici se relaxeaza aici la un picnic, plimbari si voie buna. A intrat in UNESCO in 1991.


Apoi a urmat o plimbare prin Esplanade Park, un imens parc in mijlocul orasului, unde turistii si localnicii se relaxeaza mai ales vara, apoi in Kaivopuisto Park, un alt parc foarte frumos in sudul orasului pe malul apei, unde am gasit  - desi afara erau doar 14 grade si noi eram îmbrăcați gros - oameni care faceau baie in mare.

Si am încheiat ziua cu o vizita la Muzeul National, unde am putut admira cat de patrioti si mandri sunt finlandezii. 

Una dintre zile am rezervat-o pentru a explora inca un oras din Finlanda, si am ales Tampere - al doilea oras ca populatie si al treilea ca intindere. Călătoria din Helsinki cu trenul durează o ora si jumatate si un bilet costa 14.40 euro. 

Un oras simpatic, micut, dar cochet, care traieste pentru hockey - imediat ce am iesit din gara acest lucru a fost evident. 



Situat pe apa, la fel ca majoritatea oraselor de aici, ni s-a parut ca are ce oferi oaspeților si, in cele cateva ore petrecute aici, am reușit să ne umplem timpul din plin.

Luand la pas orașul, am descoperit Tampere Cathedral, Pyynikki Observation Tower - de unde poti admira tot orasul, o priveliste superba, Nokia Arena, apoi am mers pe malul apei bucurandu-ne de vremea frumoasa si de frumusețea oras finlandez. Am descoperit cateva cartiere mai retrase, linistite, perfecte pentru viata de familie.


A venit timpul sa lasam Finlanda in urma si sa ne îndreptăm spre Suedia. Am luat un zbor Finnair si intr-o ora eram la Stockholm.

Stockholm are un sistem de transport foarte bine pus la punct, cu o gară uriasa in care te poti pierde foarte usor - Stockholm Central/Stockhom City, care este comună pentru trenuri si metrou. 

De la aeroport se poate lua atat tren cat si metrou pana in Stockholm Central/Stockhom City, un tren express - Arlanda Express, precum si un metrou care are mai multe statii, dar care costa ceva mai putin.

Dupa ce ne-am cazat, am avut o prima jumatate de zi de plimbare prin oras. Am pornit din zona centrala si am luat la pas zona cu magazine si suverniruri, am mers pe malul apei si ne-am oprit la primul obiectiv setat: Fotografiska - este un muzeu special, plin cu fotografii, colectii si o atmosfera foarte interesanta. Daca ajungeti in zona ar fi pacat sa il ratati.


Restul zilei am hoinarit pe strazi si am mai bifat un singur obiectiv: Telefonplan - un turn plin de culoare aflat in sudul orasului.


Dimineata următoare, pe un soare arzător, ne-am pus in miscare, urma o zi plina. Prima oprire a fost intr-o zona foarte frecventata de turisti si localnici, Tantolunden Park, aflat pe malul apei, o zona pentru plimbari, alergare, picnic-uri, plina de verdeață. 

Apoi am continuat cu S-ta Maria Magdalena kyrka, Stadsmuseet, Nobel Prize Museum, Royal Palace, National Museum.



Mi-a placut foarte mult Vasa Museum, un muzeu dedicat celebrei ambarcatiuni Vasa, care avea niste dimensiuni uriase si care face parte din mandria locala, chiar daca acesta nu a fost functionala foarte mult. Acest muzeu a fost creat special si are spusa intreaga ei poveste. Merita o vizita.

Pe seara era momentul unei relaxări, asa ca ne-am retras la un meci de fotbal pe foarte frumosul lor stadion Friends Arena. Un meci antrenant, o atmosfera de vis, cum doar nordicii o pot face. Ne-am bucurat ca nu le-am purtat ghinion gazdelor si totul s-a terminat cu o mare bucurie.


Urmatoarea zi am hotarat ca ar fi interesanta o vizita in micul orasel din apropiere, Uppsala. Cunoscuta de mine mai ales datorita serialelor cu vikingi, unde era un centru ecleziastic, astazi este al 4-lea oras ca numar de locuitori.

Un orasel perfect pentru o vizita scurta, aflat foarte aproape de Stockholm, linistit, cochet. Situat, ca majoritatea oraselor de aici, pe cursul unui rau - Fyris, este ideal pentru cateva ore de plimbare, putem gasi cateva obiective interesante: Catedrala, Universitatea, Castelul, Muzeul de Arta Moderna si multe parcuri si zone verzi.



Urmatoarea zi ne-am continuat calatoria pe taramul suedez cu urmatoarea noastra destinatie: Linkoping. Am decis sa mai facem o oprire intre Stockholm si Goteborg si asupra acestui orasel ne-am decis. Am facut aceasta calatorie cu trenul, care a durat in jur de trei ore.

Linkoping este un orasel micut, de 100.000 de locuitori, situat pe raul Roxen, cunoscut mai ales prin prisma sistemului universitar si a industriei high-tech.

La fel ca majoritatea oraselor de aici este foarte verde, curat si primitor, te indeamna sa ii iei la pas toate stradutele, parculete si tot ce are el de oferit. Si, desi este un orasel micut, potrivit pentru un popas de o zi, are cateva obiective demne de vizitat: Catedrala, Gamla Linkoping - un fel de Muzeu al Satului, foarte simpatic, Swedish Air Force Museum, Sankt Lars Kyrka, centrul vechi foarte plin de viata si nu trebuie ratata o plimbare pe malul raului, foarte multa verdeata, liniste te ajuta cu o incarcare de energie.


De aici am luat un autocar si ne-am continuat calatoria spre Goteborg, al doilea oras al Suediei, un centru universitar renumit.

In prima jumatate de zi am inceput prin explorarea orasului, luand-o la pas, plimbandu-ne pe malul apei, pana am ajuns in port, apoi indreptandu-ne spre zona centrala, admirand stilul arhitectural specific zonei, stradutele foarte cochete si linistea si veselia de pe chipul localnicilor.


In urmatoarea zi am pornit spre primul obiectiv setat: cartierul Haga, unde gasim o multitudine de cafenele, delicatese, magazine cu suveniruri si un numar impresionat de restaurante. Are un aspect deosebit, cu stradute cu piatra cubica si casute din secolul XIX, ii ofera un aspect extraordinar.


Apoi am dat o fuga la Gradina Botanica, care este cu adevarat impresionanta. Este situata in centrul orasului, pe o suprafata uriasa si are o multitudine de arbori, flori, plante, este perfecta pentru o plimbare si are si o zona de unde se poate admira orasul si se pot face poze.



Apoi continuam plimbarea in cel mai mare parc din zona, Slottsskogen. Un parc popular, unde se fac diverse activitati, picnic, sporturi, plaja si nu numai.

Pentru dupa-amiaza am ales sa vedem "la lucru" echipa locala de fotbal, IFK Goteborg. Un meci foarte disputat, o atmosfera foarte placuta, nordicii sunt patimasi si stiu sa faca spectacol.


De vizitat mai sunt si Universum, Avenyn, piata de pește Feskekorka, Aeroseum, Volvo Museum, Gotaplatsen, Muzeul orasului, Natural History Museum, Opera House, Museum of Art. Un oras care are multe de oferit si pe care ar fi pacat sa il ratati.


A fost o experienta foarte frumoasa, ceva mai costisitoare. Mergeti in tarile nordice si o să vedeti o cu totul alta lume si cu siguranta o sa va simiti mai motivati sa incercati sa tindeti spre urmatorul nivel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu