duminică, 16 februarie 2020

Povestea Sluitoarei: Margaret Atwood

Oare cum ar fi sa te trezesti intr-o buna zi ca viata nu mai este asa cum o stii? Tot ce ai trait, cu bune și cu rele, iti este analizat și, in functie de faptele tale, esti categorisita si tot ce urmeaza este doar suferinta.

Margaret Atwood ne aduce o poveste uimitoare, o distopie cum nu mai exista alta.

O parte din Statele Unite este preluata de un nou regim autoritar sub numele de Galaad (o denumire din Biblie), o lume total noua, total schimbata. Noul regim interzice foarte multe lucruri elementare si are ca scop spalarea creierelor oamenilor.

Totul s-a intamplat foarte rapid, o lovitura de stat foarte bine orchestrata. Sub pretextul apararii de teroristi, noua conducere a preluat puterea si si-a impus ideologia, mai mult sau mai putin prin forta.


Principala victima a noului sistem este femeia. I-a fost interzis dreptul la munca si accesul la bani. Apoi au fost impartite in cinci categorii: Sotii, Marthe, Slujitoare, Matusi, Econeveste. Cele care nu corespundeau nici unei categorii erau trimise in Colonii, la moarte sigura.

Ca sa nu existe confuzii, ele se deosebesc prin culoarea uniformei. Sotiile sunt imbracate in albastru, Marthele intr-un verde pal, Slujitoarele intr-un rosu aprins, Matusile intr-un maro.

Personajul nostru central este o SLUJITOARE pe numele ei real June. In aceasta societate este cunoscuta cu numele de Offred (nume care indica carui comandant ii este repartizata, in cazul ei - comandatului Fred). Slujitoarele sunt tinere cu potențial fertil care sunt repartizate în familii avute care nu au copii, unde au rolul de a servi Comandantului un uter fertil.

Aflam de la ea cum s-a ajuns in aceasta situatie, care sunt regulile, ce este bine sa faci ca sa supraviețuiești si sa nu ajungi sa atarni pe zid. Ne povesteste si de viata pe care a avut-o inainte, gandurile ii zboara catre cei dragi, mama, fiica si sotul, oare mai sunt in viata si oare o sa ii mai revada vreodata?

Spalarea pe creier functioneaza si la ea, macar partial, spun asta prin faptul ca ajunge sa considere "Ceremonia" (acel ritual prin care Comandantul incearca sa o lase insarcinata) nu ca un viol, ci ca pe o datorie pe care o are catre societate.

Aflam si ca multe dintre slujitoare raman insarcinate cu ajutorul altora (medici, soferi, etc), deoarece Comandantii sunt incapabili, sterili in marea majoritate.

Margaret Atwood a creat un regim totalitar care are destule asemanari cu multe din istoria noastra. Aceasta carte poate fi privita ca un avertisment si sper din toata inima sa nu ajungem acolo. Dupa ce termini de citit cartea parca iti vine sa iesi putin la o plimbare si sa te bucuri de libertatea pe care o ai, ca nu se stie cat o sa dureze. Sunt lucruri marunte pe care nu le apreciem cu adevarat, si astfel de carti reusesc sa ne ajute sa intelegem mai bine viata pe care o avem si privilegiile ei.

Cartea a fost ecranizata intr-un serial fenomen. Ambele sunt foarte bune si vi le recomand cu caldura.

                                             Vezi Povestea Slujitoarei pe eMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu