duminică, 14 iulie 2019

Michel Houellebecq: Serotonina

Michel Houellebecq, unul dintre cei mai importanti scriitori contemporani ai momentului, ne prezinta o noua poveste foarte interesanta. Cartea sa a ajuns in foarte scurt timp (trei luni), sa treaca de bariera de 500.000 de exemplare vandute.

Personajul principal este Florent-Claude, un depresiv care se trateaza cu un medicament care este capabil sa il tina, cumva, pe linia de plutire. Se afla intr-o relatie destinata esecului din care nu stie cum sa iasa mai repede. Dar pana la urma se hotaraste sa dispara, isi lichideaza domiciliul stabil, locul de munca si, avand o avere care sa ii permita sa supravietuiasca, pleaca undeva in Franta, fara vreo tinta.

Poate datorita efectului medicamentatiei, nevoie de iubire se simte mai accentuat, si asta il face pe protagonist sa isi aduca aminte de marile iubiri ale vietii sale: cele trei femei care au reusit sa patrunda foarte adanc in sufletului lui, si sa ramana acolo.

Astfel aflam cele trei povesti de dragoste: prima din perioada studentiei cu Kate, o fata din Danemarca, acea iubire aproape adolescentina unde nu tii cont de nimic, te arunci cu capul inainte, te dedici total, iar cand se termina te simti o persoana mai matura, care stie cu adevarat ce vrea de la viata.

A urmat apoi Claire, o actrita cu un potential urias si cu care a reusit sa construiască o legatura foarte puternica si alaturi de care se simtea foarte bine. Dar care nu a reusit sa reziste, poate si din cauza faptului ca a trebuit sa plece din Paris, cu serviciul, iar aceasta a preferat sa ramana in capitala. Distanta, raritatea cu care se vedeau, a facut ca relatia sa se stinga usor-usor.

Si iubirea vietii lui, Camille. O femeie pe care a iubit-o din prima clipa si pana la sfarsit. Dar, asa cum este firea umana, cand avem ceva real, nu ne dam seama si reusim cumva sa ne batem joc de acel lucru. Desi el avea cu 10 ani mai mult, ea era cea matura, mai cu picioarele pe pamant, care stia cu adevarat ce vrea de la viata, de la relatie. Ea s-a dedicat complet, fara nici o rezerva, iar el nu a stiut cum sa perceapa aceasta dedicare si a distrus-o.

Si acum, dupa atatia ani, regretul si amărăciunea si-au facut cuib in sufletul lui. Si doar pastilele mai reusesc sa il tina pe linia de plutire.

Un roman emotionant, nostalgic, care ne poate ajuta sa supravietuim. Sunt foarte multe adevaruri in paginile acestei carti, putem invata din el, dar trebuie sa constientizam unde suntem, cum suntem si unde vrem sa ajungem. Sigur nu dincolo de jumatatea vietii, depresivi si dependenti de calmante.

                                                     Vezi Serotonina pe eMAG.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu