luni, 4 martie 2019

John Grisham: Negustorul de manuscrise

John Grisham este unul dintre cei mai buni autori de thrillere. Fost avocat, pune foarte mare accent pe partea juridica, incercand sa nu iasa foarte mult din zona de confort.

Sunt mare fan al romanelor lui, si reuseste de fiecare data sa ma tina conectat la povestea pe care mi-o prezinta.

De data asta am fost putin mai atent. O lume in care nu de putine ori am visat sa patrund, lumea literara, lumea scriitorilor, editorilor, a librarilor, o comunitate restransa, care se sprijina si, in pofida vremurilor pe care le traim, reuseste sa reziste.

Povestea merge pe mai multe planuri.

Primul plan - o banda de cinci hoti reusesc sa fure de la Universitatea Princeton cinci manuscrise apartinand lui Fitzgerald. Planul acestora era ca, dupa un timp, sa reuseasca sa le inapoieze Universitatii in schimbul unor sume impresionante de bani.

In al doilea plan il avem pe Bruce Cable, un tanar care nu stia incotro sa o apuce, neavand habar ce vrea sa faca. Dar, o data cu moarte tatalui sau si "ajutat" de mostenirea primita de la acesta, se hotaraseste ca ar trebui sa investeasca banii in ceva, sa aleaga totusi un drum. Alege sa cumpere o mica librarie pe insula Camino, cu numele de Bay Books, pe care reuseste sa o transforme intr-un punct de referinta in lumea editoriala. Incepe sa capete cu adevarat dragoste fata de carte, sprijina tinerii autori si devine un stalp al societatii literare.

In al treilea plan o avem pe Mercer Mann, o tanara scriitoare. Dupa un debut neasteptat, aceasta a intrat intr-o pana de idei si nu a mai reusit sa scrie nimic. Intre timp, pentru a se putea intretine, are un post de suplinitoare la Universitatea North Carolina. Nu are viata pe care si-a dorit-o, este in datorii pana peste cap si se pare ca postul de suplinitoare se desfiinteaza. Cand credea ca totul se destrama, apare o oportunitate. Este angajata sa afle daca manuscrisele se gasesc in posesia lui Bruce Cable. Povestea de acoperire este ca incearca in urmatoarele sase luni sa isi termine romanul inceput de mult.

Apoi toata actiune se muta pe insula Camino. Intram in fascinanta lumea a cartilor. Aflam povesti spuse de cei din cercul de scriitori de acolo, de Cable. O lume extraordinara, care nu te lasa indiferent.

Oare este capabil Cable sa faca trafic cu manuscrisele lui Fitzgerald? Oare Buy Books este o afacere de fatada? Mercer poate ramane impartiala si isi duce la capat misiunea?

Este o carte foarte interesanta, care te poarta in aceasta lume a cartilor, a scriitorilor. Un cerc inchis, o comunitate restransa, dar foarte bine legata. Am citit cu foarte mare placere aceasta carte si m-am lasat dus de val.

Spor la citit!

                                               Vezi Negustorul de manuscrise pe eMag.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu